Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Seminář „Mezioborové vzdělávání za účelem zvýšení bezpečnosti seniorů“

2. 4. 2024 

Dne 2. dubna 2024 v rámci Norských fondů, PDP1 „Zvýšení policejní kompetence v prevenci a boji proti kriminalitě, posílení komunikačních dovedností s veřejností a povědomí o lidských právech„ proběhla plánovaná aktivita Mezioborové vzdělávání za účelem ztvýšení bezpečnosti seniorů" seminářkterý byl realizován online.

Cílem semináře bylo komplexně provést účastníky problematikou podvodného jednání páchaného na seniorech s podtitulem „Senior jako snadná oběť“.  Seminář byl zaměřen na koordinátory prevence krajských ředitelství policie a Policejního prezidia.

V České republice je obecně s významem slova „Senior“ spojena osoba, která dosáhla 60 let věku,

ve většině vyšetřovaných případů jsou oběti ve věku 75 – 90 roků. Senioři jsou osoby důvěřivé, bezbranné, osamělé, ochotné pomáhat druhým, a právě pro tyto vlastnosti a svůj zdravotní a případně psychický stav se stávají „vhodnou obětí“ trestné činnosti. Senioři patří do skupiny zvlášť zranitelných obětí.

Problematiku podvodného jednání uplatňovaného na seniorech na praktických příkladech a aktuální vývoj této trestné činnosti přednášela pplk. Ing. Jaroslava Šebestová z Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování.

V druhé části byl semináře zaměřen na kauzu manželů Stodolových, i vzhledem k filmu, který byl uveden v kinech. Přednášku vedl pplk. PaedDr. Jan Lomnický z Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje, který se jako kriminalista zúčastnil vyšetřování vražd na seniorech. Přednáška byla zaměřena na možnosti preventivní práce ve vztahu k této skupině společnosti.

Semináře se zúčastnili všichni preventisté Policie ČR.

ENGLISH VERSION

plk. Mgr. Ivana Ježková, MBA   publicistka projektu

Odkazy do noveho okna

2. 4. 2024

2. 4. 2024 

Detailní náhled

2. 4. 2024

2. 4. 2024 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem