Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

ROZHODNUTÍ

Č. j. PPR-16706-5/ČJ-2024-990440, Andrej Ďurčina - nar. 14. 6. 1977 

Andrej Ďurčina nar. 14. 6. 1977 Na Horké 117/17 949 11 Nitra - Diely Slovenská republika

ROZHODNUTÍ

Odbor metodiky a koordinace výkonu služby, ředitelství služby dopravní policie, Policejního prezidia ČR (dále jen „OMKVS“) jakožto věcně a místně příslušný správní orgán z moci úřední, přezkoumal ve zkráceném přezkumném řízení provedeném podle ustanovení § 98 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „správní řád“), příkaz na místě, kterým byla dne 19. 3. 2024 panu Andreji Ďurčinovi (dále jen „přestupce“), nar. 14. 6. 1977, bytem Na Horké 117/17, 949 11 Nitra - Diely, Slovenská republika, uložena pokuta ve výši 500,-Kč.

Tento příkazový blok na pokutu na místě nezaplacenou, číslo B0810532, série AB/2017 uložený přestupci Speciálním oddělením dohledu Morava, ředitelství služby dopravní policie, Policejní prezidium ČR (dále jen „SOD Morava“), se z rozhodnutí OMKVS dle ustanovení § 97 odst. 3 správního řádu

ruší,

neboť správní orgán SOD Morava, který přezkoumávané rozhodnutí vydal, nepostupoval tak, aby byl zjištěn stav věci, o němž nejsou důvodné pochybnosti, čímž porušil ustanovení § 3 správního řádu. Účinky rozhodnutí v přezkumném řízení nastávají ode dne právní moci přezkoumávaného rozhodnutí a to v souladu s ustanovením § 99 správního řádu.

Odůvodnění

Ze spisového materiálu bylo zjištěno, že dne 19. 3. 2024 v 10:00 hod. bylo hlídkou SOD Morava mimo obec na dálnici D1 exit 162 km ve směru jízdy na Prahu zastaveno osobní motorové vozidlo tovární značky Dacia Dokker, slovenské registrační značky TO205EJ. Spolujezdci, v němž byl následně ztotožněn přestupce, kladla hlídka za vinu porušení ustanovení § 9 odst. 1 písm. a)
 

zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů (dále jen "zákon o silničním provozu"), čímž byl podezřelým z přestupku dle ustanovení § 125c odst. 1 písm. g) zákona o silničním provozu. Jmenovaný nebyl za jízdy připoután bezpečnostním pásem a lékařské potvrzení nepředložil. Policista hlídky SOD Morava na základě zjištěných skutečností a po řádném provedení všech lustrací přestupci uložil pokutu příkazem na místě ve výši 500,- Kč. Přestupce s projednáním přestupku příkazem na místě souhlasil, všechny části příkazového bloku na pokutu na místě nezaplacenou podepsal a převzal díl B. Podpisem příkazového bloku přestupcem se příkaz na místě stal pravomocným a vykonatelným rozhodnutím.

V rámci vlastní kontrolní činnosti SOD Morava bylo následně zjištěno, že v části 6 předmětného příkazového bloku je chybně uvedeno, že pokuta byla přestupci uložena za přestupek podle ustanovení § 125c odst. 1 písm. k) zákona o silničním provozu. Správně však mělo být uvedeno ustanovení § 125c odst. 1 písm. g). Vzhledem k chybné kvalifikaci skutku byla přestupci uložena i chybná výše pokuty, která by na základě ustanovení § 125c odst. 7 písm. b) zákona o silničním provozu měla být ukládána v rozmezí od 1 500 Kč do 2 000 Kč. Na základě zjištění těchto skutečností byla věc postoupena zdejšímu správnímu orgánu k provedení přezkumného řízení z moci úřední.

OMKVS po prostudování spisového materiálu a přezkoumáním celé věci dospěl k závěru, že rozhodnutí vydané policejním orgánem SOD Morava v příkazním řízení na místě bylo vydáno v rozporu s ustanovením § 3 správního řádu, neboť policista vypisující příkazový blok chybně vyplnil část 6 příkazového bloku, v důsledku čehož uložil i nesprávnou výši pokuty. Dle ostatních okolností a údajů uvedených na přezkoumávaném příkazovém bloku je však zcela zřejmé, jakého jednání se přestupce dopustil, jaké ustanovení porušil a dle kterého ustanovení zákona o silničním provozu mu měla být uložena pokuta. Pochybení policisty hlídky SOD Morava tedy bylo zcela zjevné z postoupeného spisového materiálu.

Pokud je v přezkumném řízení shledáno, že rozhodnutí vydané v příkazním řízení na místě bylo vydáno v rozporu s právními předpisy, je nutno jej zrušit nebo změnit, popřípadě zrušit a věc vrátit odvolacímu správnímu orgánu nebo správnímu orgánu prvního stupně. Zdejší správní orgán při přezkoumávání věci ve zkráceném přezkumném řízení, kdy porušení právního předpisu spočívající v nedodržení ustanovení § 3 správního řádu, bylo zjevné ze spisového materiálu, proto rozhodl dle ustanovení § 97 odst. 3 správního řádu o zrušení příkazového bloku vydaného příkazem na místě dne 19. 3. 2024 tak, jak je uvedeno ve výrokové části tohoto rozhodnutí. Po nabytí právní moci bude věc vrácena k dalšímu opatření policejnímu orgánu SOD Morava k novému projednání.

Poučení:

Proti tomuto rozhodnutí lze podat odvolání k Policejnímu prezidiu ČR, ředitelství služby dopravní policie, cestou OMKVS a to do 15 dnů ode dne oznámení tohoto rozhodnutí v souladu s ustanovením § 81 odst. 1 a § 83 odst. 1 správního řádu.

plk. Mgr. Jan STRAKA


Vyvěšeno dne: 03.07.2024
Sejmuto dne: 18.07.2024

vytisknout  e-mailem