Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Urolog obžalován ze znásilnění

V případu pražského urologa obžalovaného ze znásilnění se ozvaly další pacientky. A může jich být mnohem víc.  

Kriminalisté třetího policejního obvodu zabývající se mravnostní kriminalitou řešili v loňském roce případ kvalifikovaný jako znásilnění. V této věci již probíhá hlavní líčení u Obvodního soudu pro Prahu 9, kde byl obžalován dvaašedesátiletý lékař urologie z pražského Hloubětína z toho, že využil bezbrannosti dvou pacientek a během vyšetření je sexuálně zneužil.  
 
Díky medializaci případu na jednom z internetových portálů se kriminalistům ozvaly další dvě pacientky. Podle jejich výpovědí u nich urologická kontrola probíhala téměř totožně, jako u předchozích dvou žen. V rámci vyšetření pacientkám sdělil, že je třeba vydesinfikovat jejich intimní partie. K tomu použil roztok nebo mast aplikovanou buď na tampon, nebo přímo na prsty. Následně pacientkám několik minut otíral přirození a v některých případech jim dokonce opakovaně zaváděl prsty přímo do pochvy. Přitom bylo patrné, že se snažil u pacientek a především u sebe vyvolat sexuální vzrušení.  Poté si tyto ženy několikrát pozval na kontrolu a tento svůj „léčebný“ postup opakoval.
 
V jeho neprospěch ale svědčí i skutečnost, že dvě z těchto celkem čtyř pacientek vypověděly, že se během vyšetření snažily slézt z gynekologického křesla dolů. Lékař jim však přidržel nohy, čímž jim v tom zabránil. Ženy tak byly nuceny strpět ponížení až do samotného konce. Jednu z nich navíc po tomto zákroku objal a políbil na tvář, a to právě ve chvíli, kdy před ním stála pouze v tričku.
 
Většina takto zneužitých pacientek věc nahlásila až s určitým odstupem času, a to zejména z důvodu, že v minulosti nikdy na podobném urologickém vyšetření nebyla, a i když jim vyšetření připadalo přinejmenším hodně zvláštní, stále si říkaly, že je to lékař, který jim chce pomoci.
 
V této souvislosti proto nyní kriminalisté žádají další ženy pacientky, aby v případě, že mají s tímto pražským urologem obdobné zkušenosti, nechť tyto informace sdělí policistům na bezplatné tísňové lince 158, nebo kterékoliv policejní služebně.
 
Kriminalisté již obžalovaného urologa znovu obvinili z trestného činu znásilnění. V případě, že by byl lékař za uvedené jednání odsouzen, hrozil by mu až desetiletý pobyt za mřížemi.
 
por. Bc. Iveta Martínková – 4. 5. 2015
Odkazy do noveho okna

Gynekologické křeslo

Gynekologické křeslo 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem