Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Úsměvné případy z Jičínska

Ohlédnutí za rokem 2009 

  
Na konec ledna jistě dlouho nezapomene novopečený dědeček, kterému se v Nové Pace vymkla z ruky oslava  narození jeho  vnoučka. V místní restauraci  pil jedno „panáčka“ za druhým, a když už měl dost, tak se  vydal domů. Jeho cesta však  nedopadla nejlépe. Venku před hospůdkou totiž   upadl na vitrínu pohřební služby, kterou vysklil. Přitom se drobně poranil o kousky skla. Na místo vyjeli policisté, městští strážníci a záchranáři, kteří mu rány ošetřili. Pěkně „zrychtovaného“ dědečka pak   muži zákona doprovodili domů, kde ho předali manželce.
 
Řešení sousedských neshod je jedna z „disciplín“, kterou policisté „pískají“.    Ve většině případů se jedná o malicherné a banální spory. Jeden z takových řešili muži zákona na začátku února na Libáňsku. Jablkem sváru se v tomto případu stala mrtvá krysa, kterou hodil jeden z sousedů druhému na zahradu. Novopečený majitel mrtvého hlodavce choval králíky, a tak měl  strach, aby od něho  nechytili nějakou nemoc. Hlídka, která vyjela na místo, zjistila, že se nejedná o krysu, nýbrž o nutrii, která zřejmě skonala na pozemku souseda. Ten si mrtvé zvíře nakonec převzal s tím, že zajistí jeho likvidaci.
 
Minimálně jednou za měsíc zaměstnají policisty ufoni a zabijáci. Několik z nich řádilo v březnu v malé obci na Jičínsku, kde se  vikýřem dostali až na půdu jednoho z rodinných domů. Vzhledem k tomu, že si s nimi majitelka nevěděla rady, oznámila vše  na linku 158. Službu konající policista jí vysvětlil, že se nemusí obávat a v případě, že ji opět navštíví, aby se okamžitě  obrátila na policii.
 
Není mnoho dopravních nehod, které uvíznou policistům v paměti. Na jednu z nich, která se stala v dubnu v Údrnicích, ale jistě dlouho nezapomenou.  Po příjezdu na místo totiž zjistili, že viníkem je teprve čtrnáctiletý řidič, který zde osobním vozidlem Škoda Fabia nacouval  do oplocení domu. To ale nebylo všechno. Mladý pán se podrobil orientační dechové zkoušce, která u něj prokázala přes 1.5 promile alkoholu. S naměřenou hodnotou souhlasil nejen on, ale i babička, která byla zkoušce přítomna.
 
Jako  v nějakém sci-fi filmu si musela připadat na začátku května  majitelka osobního vozidla Alfa Romeo, se kterým parkovala v Jičíně v ulici Kosmonautů. Před dvaadvacátou hodinou totiž zjistila, že její vozidlo někdo nastartoval a přitom uvnitř nikdo nebyl. Snažila se ho vypnou, ale to se jí nepodařilo. Vzhledem k tomu, že si s ním již nevěděla rady, požádala o pomoc policii. Muži zákona na místě zjistili, že zřejmě do řídící jednotky natekla během odpoledního deště voda, která vozidlo svévolně nastartovala. Zajímavé bylo, že když policisté odpojili baterii, vozidlo zhaslo, ale v  okamžiku, kdy ji zpět připojili, opět motor naskočil. Ještě štěstí, že majitelka neměla zařazenou rychlost, protože jinak by se určitě vydalo samo na výlet. A pak že neexistují záhady.
 
Hosté restaurace na vlakovém nádraží v Jičíně se jednoho červnového úterý dočkali po  dobrém obědě i „kvalitního“ striptýzu.  Ten pro ně připravila padesátiletá žena , která poté, co vypila půlku piva, ztratila veškeré zábrany a přítomným  odhalila své vnady. Vzhledem k tomu, že svých chováním budila veřejné pohoršení, byla na místo přivolána policejní hlídka. Než stačili policisté dojet na místo, usnula žena na stole. A tak jim nezbylo nic jiného,  než ji vzbudit a z restaurace vyprovodit ven.
 
To jiná, spoře oděná dáma  středního věku stopovala na začátku července na Zelenecké Lhotě. Při pohledu na ni, jí mnozí řidiči raději ignorovali. A nebylo se co divit. Na sobě totiž měla krátké černé šaty, které spíše odhalovaly, než zakrývaly její vnady a jako doplněk držela v ruce ceduli  s nápisem E 55. Ti, co se nakonec nechali zlákat a zastavili, zjistili, že jde o sázku. Stopařka se vsadila na oslavě narozenin místní padesátnice, že když jí někdo takto „vymóděné“   zastaví, takže   vyhraje 500 korun. Zda odměnu získala není jisté, jisté je pouze to, že věc byla vyřízena na místě domluvou.
 
 
Tramvaj na obchvatu Jičína? Tak to tu ještě nebylo. Na konci července  oznámil na linku 158 náhodně projíždějící řidič, že na obchvatu Jičína leží v blízkosti hvězdárny nějaká osoba. Hlídka na místě, zjistila, že se jedná o místního opilého bezdomovce, který uvedl, že ho porazilo projíždějící  vozidlo. Následně ho policisté odvezli na vyšetření do jičínské nemocnice, kde na něm  lékař marně hledal nějaká zranění. A tak došel k závěru, že ho žádné vozidlo srazilo. Nato opilec, který měl v dechu přes 3.3 promile alkoholu uvedl, že se spletl, a že to nebylo vozidlo, ale tramvaj, která jela kolem. Nakonec se odebral do svého pelíšku, který má v blízkosti hvězdárny.
 
Není hospody, ve které by se chlapi nepoprali. Někdy stačí málo a perou se všichni. Jako tomu bylo na začátku srpna v Miletíně, kde se v jedné z místních hospůdek nepohodli dva štamgasti. K tomu všemu došlo k výpadku elektrického proudu, načež  se celý lokál ponořil do tmy. V tu chvíli se začaly dít věci. Celá hospoda se kompletně poprala. V okamžiku, kdy na místo přijela policejní hlídka, už opět všichni seděli u svého stolu a popíjeli pivo. Pochopitelně se nikdo nepral a monokly, které zdobily některé z obličejů,  si údajně přinesli hosté z  domu. Nakonec všem přítomným alespoň hlídka řádně domluvila.
 
Velmi zajímavou a ne každému známou hru „Člověče, napij se“ hrála na začátku září v Hořicích skupinka dvou dívek a dvou chlapců  v  bytě jednoho z nich. Když už byly všichni v silně podnapilém stavu, došlo na potyčku. Hoši se začali vzájemně strkat, načež se je snažila jedna ze slečen roztrhnout. Nakonec to byla ona, kdo dostal ránu do břicha. Z tohoto důvodu vyjela na místo i záchranná služba, o kterou však slečna vůbec nestála. Rovněž nikdo z nich nestál o přítomnost policejní hlídky.
 
Věznice ve Valdicích nepatří zrovna k oblíbeným  letoviskům, kde by lidé chtěli trávit dny volna. I přesto se našel na začátku října mladý muž, který se domáhal vstupu dovnitř. Pracovníci vězeňské služby ho však nechtěli pustit, neboť  vykazoval známky značné podnapilosti. To také potvrdila provedená dechová zkouška, která v jeho dechu prokázala přes 4 promile alkoholu. Návštěvník však s touto naměřenou hodnotou nesouhlasil a neustále se dožadoval vstupu dovnitř. Nakonec došlo mezi ním a pracovníky věznice ke slovní rozepři. Celá situace se uklidnila až po příjezdu policejní hlídky. Nakonec muž pochopil, že se   „čtyřkou v žíle“ nemá v objektu co dělat, a raději a z místa odešel.
 
Kdyby mohla nádražní restaurace v Jičíně mluvit, to by jsme se dozvěděli věcí. Třeba to, jak ji na konci října navštívil opilý a silně páchnoucí muž. Vzhledem k tomu, že o jeho návštěvu neměla obsluha zájem, oznámila vše na policii.   Hlídka, která vyjela na místo, zjistila, že jedná o třiadvacetiletého cizince, který v současné době žije jako bezdomovec v Sobotce.   Policisté mu vysvětlili, že do restaurace v takovém stavu opravdu nemůže, neboť zápach z jeho oblečení by asi přiměl ostatní hosty k odchodu. Muž vše kupodivu pochopil a tak místo do restaurace,   nasedl na nejbližší vlakový spoj a odjel směrem na Sobotku. Těžko říci, zda seděl ve vagónu sám nebo s ostatními cestujícími.
 
Povolání policisty patří bezesporu  k těm „adrenalinovým“. Mnohdy se muži zákona  dostanou do situace, která je jak vystřižená z  akčního filmu. Jako například sobotečtí policisté, kteří na začátku listopadu  pronásledovali osobní motorové vozidlo Škoda Favorit, jehož řidič na výzvu nezastavil a velkou rychlostí se řítil směrem na Mladou Boleslav. Zběsilá jízda mu vydržela jen chvíli, neboť po ujetí několik kilometrů se vozidlo zastavilo. Uvnitř seděla dvojice k pohledání. Řidič, který nevlastní řidičské oprávnění a jeho kamarád, který byl pro změnu jak „zákon káže“. Proč před hlídkou ujížděli, uvedli, že se hecovali a zkoušeli, jestli budou rychlejší. Nakonec se sami potrestali, neboť vozidlu rychlá jízda neprospěla a   odmítalo jet dál. A tak místo do postele, sháněli odtah pro vozidlo. Případ šetří policisté jako přestupek v dopravě.
 
I když linka tísňového volání 158, není linkou důvěry, přesto si ji s ní mnozí občané pletou. Policistům se svěřují se svými problémy a starostmi a na oplátku od nich čekají pomoc. Jako devatenáctiletý řidič osobního vozidla Škoda Fabia, který se v úterý 17. listopadu    obrátil na policii s tím, že se v Miletíně nedaleko restaurace „vyboural“ . Dále uvedl, že už toho má právě dost, a že už to takhle dál nejde. Na dotaz policisty, čeho má dost, sdělil, že už to musí jednou skončit, protože „kašle na předpisy“, nedodržuje rychlost, jezdí pod vlivem alkoholu a navíc nemá řidičák. Na místo okamžitě vyjeli policisté, kteří zjistili, že vše co mladý muž uvedl, je pravda. S vozidlem skutečně narazil do chodníku, provedená dechová zkouška u něj prokázala přes 1.2 promile alkoholu, doklady  potřebné pro provoz a řízení vozidla neměl a navíc nebyl připoután. Ke zranění osob naštěstí nedošlo a celková škoda byla vyčíslena na 20 tisíc korun.
 
Není akce jako akce. Až z Děčína přijela na začátku prosince do Jičína osmadvacetiletá žena, která v jednom z obchodních domů v Hradecké ulici odcizila dva lososy v akci. Při krádeži ji ovšem odhalili pracovníci místní bezpečnostní služby, kteří vše oznámili na policii. I když žena oba lososy v hodnotě 198 korun nakonec uhradila, přesto ji „prémie“ v podobě blokové pokuty ve výši 1 tisíc korun neminula. 
nprap. Hana Klečalová
31. 12. 2009
 

vytisknout  e-mailem