Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Úspěch cizinecké policie na jihu Čech

Jihočeský kraj - Cizinci s falešnými doklady jihočeské policisty neoklamou. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Dobrý úlovek se podařil Odboru cizinecké policie Krajského ředitelství PČR – Oddělení dokladů a specializovaných činností v Českých Budějovicích. Společná hlídka Oddělení dokladů a specializovaných činností spolu s Oddělením pátrání, kontroly pobytu a eskort v Táboře, kontrolovala minulý týden ve čtvrtek skupinu sedmi cizinců, kteří se při pobytové kontrole v jednom z místních pensionů prokázali podvodnými doklady. Jednalo se nejen o pozměněné cestovní pasy, ale i o padělané či pozměněné občanské průkazy a řidičské průkazy Litvy. Za použití speciální techniky byly zjištěny neoprávněné zásahy do jedenácti z těchto dokladů a dalším šetřením vyšla najevo skutečná totožnost všech cizinců. Falešnou identitu občanů členského státu EU, konkrétně Litvy, si opatřilo protizákonně sedm mužů z Ukrajiny.
 
Nejedná se ale o první záchyt padělaných či pozměněných dokladů na pracovišti Odboru cizinecké policie Krajského ředitelství PČR Jihočeského kraje. Celkově bylo zjištěno od začátku roku 2011 již třiadvacet neregulérních dokladů. Spektrum zásahů do dokladů je široké, od výměn fotografií až po padělky celých datových stránek. Velkým pomocníkem při odhalování falzifikátů je nejenom speciální technika včetně pojízdné laboratoře pro zkoumání dokladů, tak zvaný „Schengenbus“, ale zejména zkušenost policistů, kteří jsou na tuto specializaci dlouhodobě školeni a mají velkou praxi v práci zejména s cestovními doklady z bývalých hraničních přechodů. Vstup do Schengenského prostoru přinesl změnu v práci policistů cizinecké policie, značně se zvýšila migrace cizinců a zvýšily se tak i nároky na kontrolu cizinců v ČR, zejména oprávněnosti jejich pobytu na území republiky i EU a pravosti jejich cestovních či ostatních dokladů.
 
Odhalení tak velké skupiny cizinců s pozměněnými a padělanými doklady je výjimečné a to i v celorepublikovém měřítku. Policisté tak cizincům, kteří by takovýmto způsobem chtěli podvádět, dávají jasně najevo, že na jihu Čech jsou na podobné případy skvěle připraveni.
 
por. Ing. Štěpánka Valentová, pisjc@mvcr.cz
6. května 2011
 

vytisknout  e-mailem