Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Úspěch kynologů

Ms kraj: Moravskoslezští kynologové opět mezi nejlepšími!  

Dva moravskoslezští,
Sr kynolog arana 1.jpg      Arana
konkrétněji novojičínští psovodi se svými čtyřnohými svěřenci se na Slovensku zúčastnili Mistrovství Krajského ředitelství Policejního sboru Žilina ve výkonu služebních psů. Svými výkony naši policisté a psi potvrdili, že se právem řadí mezi ty „nej“.
 
Mistrovství proběhlo ve dnech18. – 21. června 2012 ve slovenském Tvrdošíně u Oravské přehrady. Na soutěžní listině bylo 12 psovodů, z toho 10 slovenských a 2 zahraniční - moravskoslezští. Naše krajské ředitelství reprezentovali policisté se služebními psy ze skupiny základních kynologických činností Nový Jičín, a to prap. Bronislav Valenta se 7letou fenou Aranou a pprap. Robert Houdek se 6letým psem Adirem. Oba psi jsou němečtí ovčáci. Účast na soutěži byla na základě reciproční spolupráce, a to již po čtvrté. A letos jsme obhajovali loňské 2. místo.
 
Soutěž byla zejména pro psy velmi náročná. Mistrovství se konalo ve dnech, kdy teploty ve stínu přesahovaly 30st.C. A disciplíny se odehrávaly i v otevřeném terénu, například na vyprahlém poli…
 
Psi soutěžili v kategorii všestranných psů. Pod vedením svých pánů museli prokázat své dovednosti disciplínách poslušnosti, vyhledání stopy v terénu (zde šlo o vyhledání a sledování 3
SR kynolog adir.jpg                    Adir
hodiny staré stopy), práce se stopou i ve městě a tzv. ve frekvenci (vyhledání stopy na tvrdém povrchu, kde se navíc nachází množství lidí), vyhledání odhozených předmětů v prostoru, vyhledání vystřelené nábojnice, vyhledání osoby ukryté v objektu či osoby ukryté v terénu.
 
V průběhu mistrovství se pomalu, ale zcela evidentně se svými vynikajícími výkony „odtrhli“ od ostatních dva psi – naše Arana a jeden slovenský pes. Arana do poslední disciplíny, kterou bylo zadržení pachatele s protiútokem, vedla. V té však prohrála při porovnání sil s nejlepším psem žilinského kraje o pomyslný chlup a jen o pár bodů ji tak dělil v celkovém hodnocení od vítězství. Ale i druhé místo je vynikající. Pohár pro vítěze však Arana má. Dílčí soutěží v kategorii všestranných psů totiž byla soutěž o nejlepšího psa v pachových pracích. Zde Arana jasně protivníky převálcovala a ze Sloveska si odvezla dvě cenné trofeje.Ani druhý zástupce ze severní Moravy se v konkurenci neztratil, pes Adir se umístil na vynikajícím celkovém 4. místě. Gratulujeme!
 
Pro slovenské psovody a jejich psy se jedná o postupovou soutěž do republikových klání. Pro naše kynology
SR kynolog psovod.jpg       prap. Valenta s Aranou
a jejich čtyřnohé svěřence mají účasti na těchto soutěžích jednoznačný přínos, a to zejména pro ověření si vycvičenosti a připravenosti. Samozřejmostí je získávání podnětů z dalších míst, nejen z těch, kde se denně pohybují. Jedná se o nekonečné čerpání zkušeností, kdy každá nová zkušenost má jistě pozitivní vliv na službu. A to jak pro psa, tak pro psovoda. V podstatě už samotná příprava na obdobnou soutěž klade vyšší nároky na dvojici v souvislosti se službou.
 
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
26. 6. 2012
 
 
           
                                              
 
 
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem