Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Úspěchy TOXI TÝMU v roce 2011

V drogové oblasti objasnili kriminalisté našeho kraje celkem 84 trestných činů a obvinění si vyslechlo celkem 115 osob 

Kriminalisté zařazeni v Královéhradeckém policejním “TOXI TÝMU“ zaznamenali za uplynulý rok další úspěšně objasněné a realizované případy, na jejichž konci stály osoby, které se významným způsobem podílejí na drogové scéně Královéhradeckého kraje.
V drogové oblasti objasnili kriminalisté našeho kraje celkem 84 trestných činů a obvinění si vyslechlo celkem 115 osob. V porovnání s předchozím rokem zaznamenali největší nárůst v objasněnosti kriminalisté v Náchodě, kteří sdělili obvinění pro podezření ze spáchání trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy 38 osobám, což je o 18 více než v roce 2010. Za tímto nárůstem stojí stále snadný nákup u našich severních sousedů, kde lze legálně nakoupit prekurzory potřebné k výrobě pervitinu.
 
  
výroba pervitinuMezi nejčastěji nelegálně vyráběnou a distribuovanou drogu patří v našem regionu již dlouhodobě pervitin (metamfetamin) a marihuana. Tyto drogy jsou zneužívány vzhledem k jejich poměrně snadné dostupnosti a nízké ceně. Kriminalisté v rámci šetření zajistili v našem kraji v roce 2011 6 pěstíren marihuany a mimo to i 16,5 kg této drogy (více například zde http://www.policie.cz/clanek/policiste-sklizeli-v-pestirne-konopi.aspxhttp://www.policie.cz/clanek/spasiteli-hrozi-vezeni.aspx).
 
 
Odhalili 25 varen pervitinu a podařilo se jim prokázat obchody s 2,5 kg pervitinu. Z tohoto množství se jim podařilo zajistit 220 gramů této nebezpečné drogy, která čekala na svého odběratele
(více například zde : http://www.policie.cz/clanek/akce-badi.aspx,  http://www.policie.cz/clanek/hra-na-schovavanou-skoncila.aspx,   http://www.policie.cz/clanek/vyrobci-pervitinu-zadrzeni-na-nachodsku.aspx).
 
      

Výchozí surovinou pro výrobu pervitinu je pseudoefedrin, který je výrobci extrahován z léků. Ty se na naše území dostávají stále ve velkém množství z Polska. Celkem naši policisté zajistili v loňském roce cca 34 000 tablet léků s obsahem pseudoefedrinu (více například zde: http://www.policie.cz/clanek/dalsi-uspechy-kralovehradeckeho-tymu-toxi.aspx,http://www.policie.cz/clanek/dalsi-uspechy-kralovehradeckeho-tymu-toxi.aspx,  http://www.policie.cz/clanek/dovozci-leku-zadrzeni-v-kralovci.aspx).
 
 
   
  V kontrolách dovozu léků jsou velmi aktivní i pracovníci Celní správy, kteří s námi kvalitně spolupracují a kterým se podaří ročně zajistit rovněž několik desítek až stovek tisíc nelegálně dovážených tablet. V uplynulém roce naši kriminalisté také zajistili 1 kg drogy hašiš (více zde http://www.policie.cz/clanek/za-dovoz-hasise-az-10-let-vezeni.aspx).
Novým fenoménem na drogovém trhu ČR bylo v uplynulém roce otevření několika kamenných obchodů, kde prodejci nabízeli legálně tzv. syntetické drogy. V našem kraji bylo po té, co polská legislativa zakázala prodej tohoto zboží na celém území Polska, otevřeno celkem pět těchto typů obchodů (tři v Hradci Králové a po jednom v Trutnově a Náchodě). Díky tlaku veřejnosti, médií a v neposlední řadě i státních institucí (Policie ČR, Krajské hygienické stanice, Živnostenského úřadu atd.) se podařilo, že tyto obchody byly hašišuzavřeny kromě jednoho v Hradci Králové (více zde http://www.policie.cz/clanek/dalsi-z-kontroverznich-obchodu-skoncil.aspx  ). Ten i nadále funguje spíše latentním způsobem a kriminalisté jeho provoz monitorují. Stejně jako v ostatních případech jsme odebrali vzorky zboží a odeslali je k odbornému a znaleckému zkoumání v oboru chemie a toxikologie. Na tyto výsledky stále čekáme.
Kriminalisté vedou v této souvislosti několik trestních řízení pro podezření ze spáchání přečinů nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a šíření toxikomanie. Dokumentace a objasňování této trestné činnosti je časově velmi náročné, právě s ohledem na potřebu kvalitních znaleckých posudků. Ty jsou nezbytně nutné k prokázání naplnění skutkové podstaty výše jmenovaných trestných činů.
 
Jedním z nejrozsáhlejších případů drogové trestné činnosti patří vyšetřování, které vedli rychnovští kriminalisté. V závěru tohoto vyšetřování v červnu roku 2011 byli obviněni dva muži z Českého Meziříčí, kteří pervitin nejenom sami vyráběli a prodávali, ale najímali si i „kvalitní vařiče“ , kteří pro ně výrobu drogy zajišťovali. Zboží nabízeli a prodávali více než 80 odběratelům v Královéhradeckém i Pardubickém kraji. Zisk z prodeje byl v řádu statisíců korun (více zde http://www.policie.cz/clanek/sprava-vychodoceskeho-kraje-zpravodajstvi-uspech-rychnovskych-kriminalistu.aspx ). Na oba soud uvalil vazbu.
 

Jičínští kriminalisté spolupracují v odhalování drogových deliktů i s vězeňskou službou. Ve věznici ve Valdicích se jim na začátku května podařilo ukončit rozkrývání obchodu s drogami  za branou vězeňského areálu. Obvinění si vyslechli dva aktéři - odsouzený i jeho přítelkyně, která se snažila mu pobyt za mřížemi zpříjemňovat drogami, ale i finančním ziskem z prodeje ostatním odsouzeným (více zde http://www.policie.cz/clanek/pod-lampou-byva-nejvetsi-tma.aspx ).
 
Další případy:
http://www.policie.cz/clanek/prodejce-pervitinu-obvinen.aspx,
http://www.policie.cz/clanek/varici-perniku-dovarili.aspx,
http://www.policie.cz/clanek/varici-pervitinu-zadrzeni-na-trutnovsku.aspx,
http://www.policie.cz/clanek/akce-med-byla-uspesna.aspx,
http://www.policie.cz/clanek/vyborne-odvedena-prace.aspx,
http://www.policie.cz/clanek/a-149168.aspx,
http://www.policie.cz/clanek/toxi-tym-zpravodajstvi-dva-varici-zadrzeni-pri-vyrobe-pervitinu.aspx,
http://www.policie.cz/clanek/a-322325.aspx.
 
Vyšetřováním trestné činnosti osob, které jsou podezřelé ze spáchání drogových deliktů, vyjde ve většině případů najevo i podíl těchto osob na další trestné činnosti, ať majetkového či násilného charakteru. Většina zadržených a obviněných osob se dopouští drogových deliktů opakovaně.
 
Statistika:
Útvar
§283
Obv.
osob
§284
Obv.
osob
§285
Obv.
osob
§286
Obv.
osob
§287
Obv.
osob
Celkem
2011
2012
Obviněno
osob
2011
2012
3
6
0
0
0
0
0
0
0
0
3
-3
6
0
HK
9
14
1
2
0
0
0
0
0
0
9
-3
14
0
JC
12
14
2
1
0
0
1
1
2
2
15
-1
16
0
NA
28
38
0
0
1
1
1
1
0
0
30
+14
39
+1
RK
5
5
1
1
0
0
0
0
0
0
5
-3
5
0
TU
20
33
1
1
1
1
0
0
0
0
22
-3
35
+1
celkem
77
110
5
5
2
2
2
2
2
2
84
+1
115
+2
Legenda:
§283 – nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy
§284 – přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu
§285 – nedovolené pěstování rostlin obsahujících omamnou nebo psychotropní látku
§286 – výroba a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu
§287 – šíření toxikomanie
 
mjr. Mgr. Ivana Ježková
tisková mluvčí, tel. 602651187         

vytisknout  e-mailem