Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Úspěšná akce cizinecké policie

Zjištěny 4 nelegální pobyty, 5 osob vykonávajích práci bez povolení a jedna osoba v celostátním pátrání 

      V době od 21.1.2013 do 31.1.2013 prováděli policisté Odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje ve spolupráci s Celním úřadem Plzeň kontroly dodržování pobytového režimu a nelegálního zaměstnávání cizinců na území Plzeňského kraje.
      Na základě informací získaných Oddělením dokumentace Odboru cizinecké policie a po pečlivé předchozí přípravě provedli policisté na plzeňských stavbách celkem 3 kontroly, během nichž prověřili  sedm desítek osob, převážně cizinců.
     U pěti cizinců bylo zjištěno, že vykonávají na území Plzně výdělečnou činnost bez platného pracovního povolení, kdy čtyři z nich se na území České republiky zdržovali bez platného povolení k pobytu. Jeden z těchto cizinců měl sice vydáno povolení k dlouhodobému pobytu za účelem podnikání platné do července tohoto roku a povolení k zaměstnáni vydané úřadem práce, které ho však opravňovalo k zaměstnání pouze na území hlavního města Prahy nikoli v Plzni.
     Zajímavostí jsou manželé cizí státní příslušnosti. 50letý muž pobýval na území České republiky již od poloviny roku 2000. Následující rok mu bylo uděleno správní vyhoštění.  Muž však zažádal o azyl a i nadále v průběhu azylového řízení pobýval v naší zemi až do roku 2005, kdy bylo vydáno rozhodnutí o neudělení azylu. Cizinec měl na základě tohoto rozhodnutí v roce 2006 z republiky vycestovat, což neučinil, a u nás nelegálně pobýval až do letošního ledna. Navíc bylo zjištěno, že osoba nemá platný cestovní doklad a že vykonává výdělečnou činnost bez příslušného povolení k výkonu zaměstnání. Jeho 43letá manželka se dopustila nejen přestupku pobytu na území bez víza a cestovního dokladu, ale mařila i výkon správního rozhodnutí, neboť v roce 2008 jí byl českými úřady vysloven zákaz pobytu na území České republiky platný do března 2013. Žena po vydání rozhodnutí o správním vyhoštění naší zemi opustila, avšak v roce 2011 se vrátil a do ledna 2013 zde pobývala.
 
    Se všemi osobami bylo zahájení správní řízení o vyhoštění, kdy u čtyřech již bylo pravomocně rozhodnuto o správním vyhoštění s dobou trvání, kdy nemohou vstoupit na území ČR,  2 až 3 roky.
 
    Během akce byl dále vypátrán 50letý Čech, po jehož pobytu bylo vyhlášeno celostátní pátrání, neboť byl podezřelý ze spáchání přečinu zanedbání povinné výživy.
 
por. Ing. Hana Štefflová
8. února 2013

vytisknout  e-mailem