Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Úspěšná akce kriminalistů

Cizinci kradli u nás, v jejich zemi by jim údajně za stejné skutky hrozily daleko tvrdší tresty  

Luxusní BMW bylo jen jedním z mnoha vozidel, která v úterý 24. května odpoledne kontrolovala policejní hlídka nedaleko Čáslavi. O co méně se muži zákona zajímali o vozidlo, o to více se soustředili na jeho posádku. Jednalo se totiž o čtyři cizince, tři muže ve věku 19, 29 a 33 let a dvacetiletou ženu, kteří byli v celostátním pátrání pro majetkovou trestnou činnost. A tak nakonec všichni skončili na místní policejní služebně, kde si je převzali jičínští kriminalisté, kteří po nich pátrání vyhlásili.
 
Povedená partička, která měla původně šest členů, do České republiky jezdila celkem pravidelně. Ani jednoho z nich nezajímaly krásy naší země, ale hlavně trafiky a další prodejny, kde kradli. Od začátku října loňského roku do poloviny března letošního roku tak v různém složení "navštívili" nejméně 25 provozoven, ze kterých si odnesli hlavně peníze a příruční pokladny. Neopovrhli ani osobními věcmi obsluhujících pracovnic a odcizili jim kabelky, mobilní telefony i platebními karty, které v několika případech použili k neoprávněným výběrům.
 
Jejich první "zastávka" byla loni 5. října ve Svitavách. Tehdy si vyhlédli prodejnu tabáku, kde se chovali podle předem připraveného scénáře. Tři z nich předstírali zájem o koupi vystaveného zboží a čtvrtý mezitím vnikl do skladu, kde z odložené dámské kabelky odcizil peněženku s hotovostí, osobními doklady a platebními kartami. Dále si nalezeným klíčem odemkl trezor, ze kterého si vzal téměř 32 tisíc korun. Než obsluhující pracovnice stačila na krádež přijít, byli už všichni v Kutné Hoře, kde pokračovali v rozjetém plánu. I tentokrát se objektem jejich zájmu stal "tabák", kde se chovali naprosto stejně jako v předešlé prodejně. "Odměnou" jim bylo 27 tisíc korun, které jeden z nich odcizil z pokladny. O několik dní později se do Čech vrátili. Zavítali do Tábora, kde v prodejně tabáku odcizili dámskou peněženku, ve které se kromě hotovosti nacházely platební karty i s přiloženými PIN kódy. A tak jejich další cesta vedla rovnou k nejbližšímu bankomatu, ze kterého učinili několik neoprávněných výběrů.
 
Dalšími městy, která povedená skupinka navštívila, byly Pardubice, Rychnov nad Kněžnou, Písek, Humpolec, Slatiňany, Hořice, Havlíčkův Brod, Znojmo, Jindřichův Hradec, České Budějovice a Jičín, kde v jedné z prodejen na Husově třídě dva členové party zabavili prodavačku a třetí odcizil z prodejního pultu necelých 8 tisíc korun.
 
V některých případech je přímo při "akci" zachytil kamerový systém, kterým byly prodejny vybaveny. Záznamy pak pomohly policistům k objasnění dalších krádeží.
 
Celková škoda, kterou svým jednáním způsobili, byla vyčíslena na téměř 350 tisíc korun, nemusí však být konečná. Není totiž vyloučeno, že mají na svědomí další krádeže. Jak sami uvedli, peníze potřebovali na živobytí a částečně na splacení dluhů.
 
Všichni čtyři si vyslechli obvinění z přečinu krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za což jim hrozí trest odnětí svobody až na 5 let. Už teď si pomalu zvykají na vězeňský režim, neboť je soudce Okresního soudu poslal do vazební věznice v Hradci Králové, kde si počkají na verdikt soudu. Ani jejich dva kamarádi, kteří se na výpravách rovněž podíleli, už nejsou na svobodě. Oba si totiž ve své zemi odpykávají tresty za jiné delikty.
 
A proč kradli u nás a ne ve své vlasti?Důvod byl celkem prozaický. U nich by jim údajně za stejné skutky hrozily daleko větší tresty než u nás.
 
nprap. Hana Klečalová
26. 5. 2011

vytisknout  e-mailem