Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Úspěšná akce při vypátrání a zadržení pachatele

KLADENSKO - Policisté dopadli zloděje krátce po vloupání do vozidla. 

Policistům  obvodního oddělení Kladno se podařilo na základě dlouhodobého šetření a s profesionálním přístupem dopadnout pachatele bezprostředně po spáchání trestného činu, kdy se v odpoledních hodinách včerejšího dne 30. března 2017  vloupal do osobního vozidla v Arbesově ulici v Kladně. Ve spolupráci se službou kriminální policie a vyšetřování byly během několika hodin dodatečně objasněny další  čtyři  skutky vloupání do vozidel v Kladně a v jeho okolí.

Po šestnácté hodině oznámila na policejní služebnu poškozená třiceti devítiletá žena z Kladenska, že došlo k vloupání do osobního vozidla značky Škoda Octavia, které bylo zaparkováno v Arbesově ulici v Kladně. Pachatel u spolujezdce rozbil skleněnou výplň a po vniknutí odtud odcizil ponechaný batoh a mobilní telefon, čímž vznikla ženě škoda ve výši 4 350,-Kč. Na místo oznámení se okamžitě dostavila policejní hlídka, která ihned v ulici Dr. Foustky ve sportovním areálu zadržela podezřelého muže, který měl u sebe ještě i odcizené věci z vozidla. 

Na základě policejního šetření  bylo zjištěno, že podezřelým je čtyřicetiletý muž z Kladna, který se pouze v tomto týdnu dopustil pěti vloupání do vozidel v Kladně například v ulicích Sportovců, Libscherova a v obci Vinařice.  Velkým lákadlem pro zloděje byly ponechané kabelky a batohy. V jednom z případů způsobil při vloupání škodu poškozením až 10 000,-Kč na vozidle, ačkoliv odcizil věci v hodnotě 1 000,-Kč. Této trestné činnosti se dopustil, i přestože byl v minulém týdnu na základě všímavosti občanů a včasného oznámení krátce poté dopaden místní policejní hlídkou, neboť se vloupal do osobního vozidla na parkovišti u obchodního domu ve Slaném v Ouvalově ulici  a odcizil dámskou kabelku. Po provedení prvotních a procesních úkonů byl propuštěn. Dále v průběhu měsíce března 2017  byl zastaven policejní hlídkou při provádění silniční kontroly.  Řidič byl vyzván k  testu na přítomnost návykových látek, který byl s  pozitivním výsledkem na látku  amfetamin/metamfetamin. Následným policejním šetřením  bylo dále zjištěno, že muž usedl za volant, ačkoliv má vysloven zákaz řízení motorových vozidel.  

V současné době kladenští kriminalisté  tento případ nadále prošetřují a muž je podezřelý z pěti trestných činů krádež vloupáním, poškození cizí věci, neoprávněné opatření, padělání a pozměňování platebního prostředku, směnek a cenných papírů, maření výkonu úředního rozhodnutí a ohrožení pod vlivem návykové látky.

Pácháním trestné činnosti podezřelý muž způsobil škodu nad 50 000,-Kč a za své protiprávní jednání mu hrozí maximální trest odnětí svobody ve výši 5 let.

Kladenští policisté pravidelně upozorňují řidiče i jejich spolujezdce, aby při odchodu od vozidel, i když jen na malou chvilku, neponechávali ve vozidlech žádné věci, a to především na viditelných místech. I pětiminutové opuštění vozidla s dítětem do školního zařízení umí být pachatelem využito v jeho prospěch. Zapomenuté kabelky, kufříky, batohy, notebooky, peněženky, mobilní telefony, doklady, klíče, fotoaparáty,  ale i sportovní tašky, oděvy a i tašky s nákupem jsou pro zloděje velkým lákadlem a především i snadnou kořistí. Zloděj poté za účelem zmocnit se těchto věcí ve vozidle způsobí majiteli značnou škodu i poškozením na vozidle. Pachatel při vloupání způsobí mnohdy větší škodu poškozením na vozidle. Odcizením věcí z vozidel vznikne nejen hmotná škoda odcizením věcí, ale i časová újma při pořizování nových osobních dokladů a platebních karet.

Dodržujte určitá pravidla a chraňte si tak svůj majetek:

- neponechávejte ve vozidle žádné věci (peněženky, doklady, mobilní telefony, notebooky,  

   písemnosti, mobilní telefony a ani příruční zavazadla včetně tašek s nákupem nebo různé nářadí)

- při odchodu vozidlo vždy řádně uzamkněte, uzavřete všechna okénka a zkontrolujte dveře

- pokud je nutno zanechat ve vozidle tašky, tak vždy ukládejte do zavazadlového prostoru, aby tyto

  věci nezůstávaly na viditelných místech, nikdy však zde nezanechávejte cennosti a finanční hotovost

  - ve vozidle nikdy neuschovávejte náhradní klíče a doklady od vozidla

- nikdy neponechávejte klíčky v zapalování ani v případech, kdy opouštíte vozidlo pouze na okamžik  

- vestavěná autorádia chraňte dostupnými možnostmi a využívejte jejich ochranných prvků a funkcí.

nprap. Jana Šteinerová

tisková mluvčí

P ČR  Kladno

31. března 2017

vytisknout  e-mailem