Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Úspěšná policejní akce Úder

Spolupráce se sousedním krajem vynesla svoje ovoce – osm zadržených osob. 

V uplynulých dnech realizovali kriminalisté z pražské Palmovky akci s krycím názvem „Úder“. Spolupracovali na ní s detektivy z jiných oborů, s policisty z Místního oddělení Prosek, Speciální pořádkové jednotky, pražské zásahové jednotky, strážníky pražské městské policie a kolegy ze Středočeského kraje. Policisté dopadli osm osob, které následně obvinili z trestných činů loupeže, zpronevěry, podílnictví, krádež a nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Sedm mužů a jedna žena v rozmezí věku od devatenácti do devětadvaceti let se znali jako dvojice a trojice, společně dohromady však ne.
 
Například jednadvacetiletí mladíci přepadli 6. března letošního roku kolem čtvrté hodiny ráno herna bar na Praze 8 ve Frýdlantské ulici. Dvojice nejprve přišla společně před bar, jeden z mužů pak vešel do provozovny, kde zmapoval situaci, a když zjistil, že je uvnitř pouze barmanka, vyšel ven. O prázdné herně pověděl svému kamarádovi a ten vešel dovnitř, kde provedl přepadení. Pod pohrůžkou použití střelné zbraně si mladík vynutil vydání finanční hotovosti čítající asi šedesát tisíc korun. Ven pak vyběhl a společně se doma rozdělil o lup. Lupič si nechal téměř všechny peníze a svému kamarádovi předal pouhých pět set korun. Oba skončili na policejní služebně, kde si od vyšetřovatele vyslechli obvinění ze spáchání trestného činu loupeže, za což jim hrozí až desetileté vězení. Hlavní aktér skončil ve vazební věznici, kam ho poslal soud.
 
Kriminalisté při vyšetřování tohoto případu navíc zjistili, že hlavní lupič má svědomí více loupežných přepadení, a to z 25. února na pražském Kamýku v trafice v Papírníkově ulici, odkud si odnesl pětatřicet tisíc korun, dále loupež z 1. března v prodejně potravin v Radhošťské ulici na Žižkově, odkud si odnesl něco mále přes tisíc korun, a další loupež spáchal společně s kamarádem 4. března v baru ve Varnsdorfské ulici na Praze 9 a přišli si tak na necelých dvacet tisíc korun. Za lup ve výši více jak sto tisíc korun pak lupiči nakoupili drogy, část prohráli na výherních automatech a především pozvali své kamarády na Matějskou pouť, kde utratili zbytek peněz.
 
Další dvojice, tentokrát pětadvacetiletá žena a její sedmadvacetiletý přítel, byla po dopadení obviněna z trestného činu zpronevěry. Pár se totiž předem domluvil na fiktivním přepadení čerpací stanice, kde mladá žena pracovala jako obsluha. Její o dva roky starší přítel pak měl maskovaný přijít v domluvený termín na čerpací stanici a přepadnout svoji přítelkyni, která právě obsluhovala. Vše se stalo tak, jak si dvojice naplánovala, proběhla samozřejmě pohrůžka použití nože a dokonce vyděšený telefonát na tísňovou linku 158 ze strany mladé přepadené ženy. Muž nakonec odešel s tržbou asi 65 tisíc korun pryč. Kriminalisté ale zjistili, že dvojice si celý příběh vymyslela a vyšetřovatel nakonec zadržený mladý pár obvinil z  trestného činu zpronevěry, za což jim hrozí až dvouletý pobyt ve vězení. Oba jsou stíháni na svobodě.
 
Odkaz na pátrání po muži, který měl přepadnout obsluhu čerpací stanice na Praze 9:
http://www.policie.cz/clanek/dva-pripady-prepadeni-cerpaci-stanice.aspx
 
por. Bc. Jana Rösslerová 23. 4. 2013
Odkazy do noveho okna

Zadržený muž

Zadržený muž 

Detailní náhled

Zadržený muž

Zadržený muž 

Detailní náhled

Zajištěná zbraň

Zajištěná zbraň 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem