Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Úspěšné pátrací akce plzeňských policistů

PLZEŇ - Plzeňští policisté pomohli vrátit matce 5leté dítě, ale i zadržet hledanou osobu, která nenastoupila do výkonu trestu. 

     O tom, že slogan Policie České republiky „Pomáhat a chránit“ není pouhou slovní hříčkou, ale že jej policisté naplňují každý den během výkonu služby doslova a do písmene, se začátkem tohoto roku přesvědčila 29letá žena. Ta 14. ledna 2014 přišla na Městské ředitelství policie Plzeň oznámit, že jí její bývalý partner nechce vrátit dceru, kterou měl po vzájemné dohodě v krátkodobé péči a o kterou se staral. Policisté se okamžitě případem začali zabývat a záhy zjistili, že oznamovatelka je matkou 5leté holčičky, se kterou v listopadu roku 2013 vycestovala i se svým druhem do Rumunska. Protože se zde během krátké doby dostali do tíživé finanční situace, dohodli se, že žena odjede zpět do Čech, kde se postará o výdělek, zatímco její druh zůstane s nezletilou dívkou v Rumunsku a bude o ni pečovat. Ke své dceři se žena i s vydělanými penězi vrátila na vánoční svátky. V té době však již byla rozhodnuta vztah ukončit a i s dcerou odcestovat domů. Její plány však byly zhaceny. Nejenže muž odmítl respektovat rozhodnutí své partnerky ukončit vztah, ale odmítl jí i dítě vydat. Nezastavil jej ani fakt, že není otcem dítěte a nemá na něj dle platného práva žádný legitimní nárok. Žena se tedy nakonec 4. ledna vrátila do České republiky sama bez dítěte. Protože další pokusy o klidné vyřešení situace a snaha dohodnout se byly neúspěšné, obrátila se dne 14. ledna na Policii České republiky. Policisté po zjištění všech podstatných okolností hned následujícího dne vyhlásili po dítěti pátrání, kdy se jim cestou českého konzulátu v Rumunsku podařilo navázat spolupráci s tamní policií. Ta okamžitě reagovala na žádosti našich orgánů a obratem zjistila místo pobytu nezletilé a jejímu samozvanému otčímovi ji odebrala. Ihned nato dívka putovala ke své matce, se kterou se shledala 25. ledna.
     I druhý případ, který s prvním nijak nesouvisí a s příběhem nezletilého děvčete nemá vůbec nic společného, vypovídá o zodpovědném přístupu k výkonu služby a vysoké profesionalitě policistů Městského ředitelství policie Plzeň, kteří se zabývají pátráním po osobách. Ti vyhlásili 15. listopadu loňského roku  na základě příkazu k dodání do výkonu trestu odnětí svobody Okresního soudu Plzeň – jih celostátní pátrání po 29leté ženě z Plzně, která byla pravomocně odsouzena k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání 20 měsíců a která k vykonání trestu nenastoupila. Díky odborným znalostem policistů, jejich letité zkušenosti a nasazení operativních prostředků byla nakonec hledaná 22. ledna tohoto roku vypátrána a dodána do věznice k vykonání trestu.
     O tom, že plzeňští policisté odvádí svou práci na pomyslnou jedničku, svědčí i šest osob vypátraných a zajištěných v průběhu posledních víkendových dnů a 11 osob, které byly zajištěny na základě požadavků místního pátrání.
 
por. Ing. Hana Štefflová
4. února 2014

vytisknout  e-mailem