Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Utkání havlíčkobrodských a jihlavských hokejistů

HAVLÍČKOBRODSKO: Policisté řeší pět přestupků, kterých se fanoušci dopustili 

V sobotu 10. listopadu se v Havlíčkově Brodě konalo hokejové utkání mezi mužstvy HC Rebel Havlíčkův Brod a HC Dukla Jihlava. Utkání shlédlo téměř tři tisíce fanoušků, z nichž necelých 700 bylo fanoušků jihlavských hokejistů.
 
Hokejové utkání vyhodnotili policisté jako rizikové a v souvislosti s jeho konáním připravili policejní opatření. Na bezpečnost občanů, veřejný pořádek a bezpečnost silničního provozu dohlíželi policisté pořádkové i dopravní služby, včetně pořádkové jednotky a policejních psovodů. Do policejního opatření byli nasazeni členové antikonfliktního týmu Krajského ředitelství policie kraje Vysočina a účastnili se ho také strážníci městské policie.
„V rámci policejního opatření se nám podařilo ochránit bezpečnost občanů, zajistit veřejný pořádek a bezpečnost na úseku dopravy. Řešili jsme celkem čtyři přestupky na úseku veřejného pořádku, za které byly hokejovým fanouškům uloženy blokové pokuty. Dále šetříme přestupek v souvislosti s poškozením vlaku jihlavskými fanoušky při cestě do Havlíčkova Brodu,“ řekl velitel opatření plk. Mgr. Aleš Indra.
 
Před zahájením hokejového utkání dohlíželi policisté na přesun fanoušků ke stadionu. Fanoušci jihlavských hokejistů přijeli do Havlíčkova Brodu vlakem, vozidly a autobusem. Velké množství fanoušků přijelo z Jihlavy na havlíčkobrodské vlakové nádraží. Při jejich odchodu z vlaku policisté zjistili, že fanoušci ve vagonech poškodili a odcizili některé jeho zařízení. Celková škoda, kterou způsobili, byla předběžně vyčíslena na téměř čtyři tisíce korun a policisté případ šetří jako přestupek proti majetku. Jihlavské fanoušky policisté od vlakového nádraží na poměrně daleké trase k zimnímu stadionu doprovodili. Dohlíželi zejména na dodržování veřejného pořádku, chránili majetek a při přesunu velmi početné skupiny fanoušků, která na trase přecházela přes komunikace a pohybovala se také po frekventované ulici Žižkova, dohlíželi na jejich bezpečnost. Další jihlavské fanoušky, kteří přijeli do Havlíčkova Brodu autobusem, doprovodili z parkoviště na ulici Chotěbořská k zimnímu stadionu členové antikonfliktního týmu. Přesun havlíčkobrodských a jihlavských fanoušků ke stadionu probíhal poměrně klidně.
Dopravní policisté dohlíželi na příjezdových silnicích k parkovišti u stadionu na bezpečnost silničního provozu.
Před zahájením hokejového utkání řešili policisté přestupek proti veřejnému pořádku, kdy sedmadvacetiletý muž budil v okolí stadionu svým chováním veřejné pohoršení. Za přestupek mu policisté uložili blokovou pokutu.
 
V době konání hokejového utkání policisté dohlíželi na dodržování veřejného pořádku, bezpečnost občanů, chránili majetek a dále působili preventivně u stadionu a v jeho okolí. O přestávkách bezprostřední prostor mezi fanoušky obou mužstev policisté z bezpečnostních důvodů přehradili. Mezi jihlavskými i havlíčkobrodskými fanoušky, kteří vyšli před stadion, se pohybovali členové antikonfliktního týmu a situaci pečlivě monitorovali. V průběhu třetí třetiny pořadatelská služba ze stadionu vyvedla fanouška, který uvnitř zimního stadionu zapálil světlici. Jednalo se o dvaadvacetiletého muže z Havlíčkobrodska, který byl pod vlivem alkoholu. Policisté ho zajistili a převezli na obvodní oddělení. Při dechové zkoušce mu naměřili hodnotu 1,59 promile alkoholu. Mladý muž je podezřelý ze spáchání přestupku proti veřejnému pořádku.
 
Po skončení utkání policisté prostor mezi havlíčkobrodskými a jihlavskými fanoušky přehradili. Fanoušci se začali pokojně rozcházet. Dopravní policisté věnovali v okolí stadionu velkou pozornost dohledu na bezpečnost silničního provozu. Žádné komplikace v souvislosti s odjezdem fanoušků, kteří přijeli do Havlíčkova Brodu vozidly nebo autobusem, nezaznamenali.
Když se před zimním stadionem shromáždila početná skupina jihlavských fanoušků, která přijela do města vlakem, vydala za doprovodu členů antikonfliktního týmu ve směru k vlakovému nádraží. V parku se snažil k průvodu dostat příznivec havlíčkobrodských hokejistů a hrozil bezprostřední fyzický konflikt, kterému okamžitě zabránili policisté pořádkové jednotky. Dále na úseku komunikace frekventované ulice Žižkova se jihlavští fanoušci pohybovali i v jízdních pruzích a následně se na vozovce úplně zastavili a bezdůvodně zde setrvávali. V zájmu zajištění bezpečnosti provozu a průjezdnosti komunikace pro vozidla policisté jihlavské fanoušky vytlačili na chodník. Poté již jejich cesta na vlakové nádraží probíhala klidně.Na nádraží policisté řešili u dvou jihlavských fanoušků spáchané přestupky. Dva mladiství chlapci před hlavním vstupem do haly budili svým jednáním veřejné pohoršení. Policisté uložili oběma mladíkům na místě blokovou pokutu. V zájmu ochrany veřejného pořádku setrvali policisté v prostoru nádraží až do příjezdu vlaku, kterým jihlavští fanoušci poté z Havlíčkova Brodu odjeli. Ve vlaku fanoušky až do Jihlavy doprovodili policisté pořádkové jednotky.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
11. listopadu 2012

 

vytisknout  e-mailem