Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Utkání třebíčských a jihlavských hokejistů

TŘEBÍČSKO: Policisté zajistili dva opilé agresivní fanoušky 

V pondělí 14. ledna se v Třebíči konalo hokejové utkání mezi mužstvy SK Horácká Slavia Třebíč a HC Dukla Jihlava. Utkání shlédlo přes tři tisíce diváků, z toho bylo přibližně 400 fanoušků jihlavských hokejistů.
Hokejové utkání vyhodnotili policisté jako rizikové a v souvislosti s jeho konáním připravili policejní opatření. Na bezpečnost občanů, veřejný pořádek a bezpečnost silničního provozu dohlíželi policisté pořádkové i dopravní služby, včetně pořádkové jednotky a policejních psovodů. Do policejního opatření byli nasazeni členové antikonfliktního týmu Krajského ředitelství policie kraje Vysočina a účastnili se ho také strážníci městské policie.
„V rámci policejního opatření se nám podařilo zajistit veřejný pořádek a bezpečnost na úseku dopravy, rovněž nedošlo ke škodě na majetku. Zajistili jsme dva opilé fanoušky, kteří se dopustili přestupku proti veřejnému pořádku,“ řekl velitel opatření plk. Mgr. Aleš Indra. 
 
Před zahájením hokejového utkání dohlíželi policisté na přesun fanoušků ke stadionu. Fanoušci jihlavských hokejistů přijeli do Třebíče jedním autobusem, přibližně čtyři desítky fanoušků se z Jihlavy na hokejové utkání dopravily vlakem a další fanoušci přijeli vozidly. Přesun třebíčských i jihlavských fanoušků ke stadionu probíhal klidně. Dopravní policisté dohlíželi na příjezdových silnicích ke stadionu na bezpečnost silničního provozu. 
 
V době konání hokejového utkání policisté dohlíželi na dodržování veřejného pořádku, bezpečnost občanů, chránili majetek a dále působili preventivně u stadionu a v jeho okolí. O přestávkách policisté prostor mezi třebíčskými a jihlavskými fanoušky, kteří vyšli před stadion, přehradili. Situace mezi fanoušky obou mužstev byla vypjatá a hrozil vznik konfliktů. Mezi třebíčskými i jihlavskými fanoušky se pohybovali členové antikonfliktního týmu, kteří situaci pečlivě sledovali a s fanoušky komunikovali. 
 
Po skončení utkání prostor mezi třebíčskými a jihlavskými fanoušky policisté opět přehradili. Fanoušci obou mužstev se začali pokojně rozcházet. Autobus s jihlavskými fanoušky bez problémů odjel. Další jihlavské fanoušky, kteří přijeli do Třebíče vlakem, doprovodili od stadionu k vlakovému nádraží členové antikonfliktního týmu. K nádraží v tu dobu přišla menší skupinka třebíčských fanoušků a okamžitě došlo k vzájemnému slovnímu napadání s fanoušky jihlavských hokejistů. Část jihlavských fanoušků se hned ke skupince rozběhla. Třebíčští fanoušci se před nimi snažili utéct, což se některým z nich nepodařilo a došlo ke vzniku konfliktu s narůstajícím násilným jednáním. Na místo okamžitě dorazili policisté pořádkové jednotky, kteří od sebe jihlavské a třebíčské fanoušky oddělili. Dva nejagresivnější jihlavští fanoušci, kdy se jednalo o opilé mladé muže, se neustále snažili pokračovat v napadání a to i po opakované výzvě policistů, aby svého protiprávního jednání zanechali. Oba agresivní fanoušky policisté zajistili, neboť vzniklo důvodné podezření, že budou v násilném jednání pokračovat. Muže ve věku čtyřiadvacet a dvaadvacet let převezli na obvodní oddělení k provedení dalších úkonů. U obou jihlavských fanoušků provedli dechové zkoušky, při kterých mužům naměřili hodnoty 1,35 a 1,43 promile alkoholu. Oba jsou podezřelí ze spáchání přestupku proti veřejnému pořádku. Zbývající jihlavští fanoušci se poté v doprovodu policistů přesunuli k vlaku. V zájmu zajištění bezpečnosti osob, veřejného pořádku a ochrany majetku ve vlaku doprovodili jihlavské fanoušky při přepravě vlakem zpět do Jihlavy policisté pořádkové jednotky. K žádným dalším komplikacím nedošlo a i následný rozchod fanoušků od vlakového nádraží po Jihlavě probíhal klidně.
 
Rozchod fanoušků v Třebíči probíhal rovněž pokojně. Policisté zajišťovali veřejný pořádek v okolí stadionu až do úplného odchodu fanoušků obou hokejových mužstev. Žádné komplikace v souvislosti s odjezdem vozidel s fanoušky nezaznamenali.
Dopravní policisté po skončení hokejového utkání věnovali velkou pozornost dohledu na bezpečnost silničního provozu. K žádným výraznějším komplikacím nedocházelo.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
15. ledna 2013

vytisknout  e-mailem