Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Útočník na děti v Ostravě obviněn

Msk - O vazebním stíhání mladistvého se dnes rozhodne 

 
     Moravskoslezští kriminalisté v neděli (28. listopadu) večer obvinili jednoho ze zadržených mladistvých (16 let) a předali mu usnesení o zahájení trestního stíhání pro provinění z vraždy ve stadiu pokusu. Druhý zadržený mladistvý (16 let) obviněn prozatím nebyl a byl propuštěn. Prověřování k jeho osobě nadále probíhá. Vzhledem k tomu, že je vyšetřování na počátku, nelze vyloučit i případné trestní stíhání jakékoliv další osoby.
 
     Na případu intenzívně pracujeme. Předmětem vyšetřování je i nadále motiv jednání útočníka. Zajišťujeme další svědecké výpovědi. Vyhodnocujeme stopy. Útočnou zbraň stále intenzívně hledáme. Další vyšetřování se bude opírat i o znalecké posudky, mimo jiné zda a jakou roli ve věci sehrál alkohol. 
 
     Pro informaci uvádím, že spáchá-li obdobný čin osoba plnoletá, hrozí ji v případě odsouzení trest odnětí svobody v délce trvání patnáct až dvacet let nebo výjimečný trest. V případě mladistvého pachatele postup upravuje zákon o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a soudnictví ve věcech mládeže.
 
     Trestní sazby odnětí svobody stanovené v trestním zákoně se u mladistvých snižují na polovinu, přičemž však horní hranice trestní sazby nesmí převyšovat pět let a dolní hranice jeden rok.
     Nepodmíněné odnětí svobody může soud pro mládež mladistvému uložit jen tehdy, jestliže by s ohledem na okolnosti případu, osobu mladistvého nebo předchozí použitá opatření uložení jiného trestního opatření zjevně nepostačovalo k dosažení účelu tohoto zákona.
 
     V případě, že mladistvý spáchal provinění, za které trestní zákon ve zvláštní části dovoluje uložení výjimečného trestu, a že stupeň nebezpečnosti takového provinění pro společnost je vzhledem k zvlášť zavrženíhodnému způsobu provedení činu nebo k zvlášť zavrženíhodné pohnutce nebo k zvlášť těžkému a těžko napravitelnému následku mimořádně vysoký, může soud pro mládež uložit mladistvému odnětí svobody na pět až deset let, má-li za to, že by odnětí svobodyv rozmezí uvedeném v odstavci 1 k dosažení účelu trestního opatření nepostačovalo.
 
     Státnímu zástupci jsme podali podnět k vydání návrhu na vzetí obviněného do vazby.
O tom, zda bude obviněný stíhán vazebně, se rozhodne dnes. Dotazy k vazbě, prosím, směřujte na tiskového mluvčího Okresního soudu v Ostravě Mgr. Alexandra Dadama.
 
 
 
por. Bc. Darina Majková
30. listopadu 2010
 
 
 
---------------------------------------- původní zprávy --------------------------------------------------------
 
                                                                                                             
 
Posun ve vyšetřování
 
 
     Moravskoslezští kriminalisté včera, ve večerních hodinách, obvinili jednoho ze zadržených mladistvých (16 let) a předali mu usnesení o zahájení trestního stíhání pro provinění z vraždy ve stadiu pokusu. Podáme podnět státnímu zástupci k vydání návrhu na jeho vzetí do vazby. Druhý mladistvý (16 let) byl propuštěn. Prověřování k jeho osobě nadále probíhá.
 
     Na případu intenzívně pracujeme. Předmětem vyšetřování je i nadále motiv jednání útočníka. Zajišťujeme další svědecké výpovědi. Vyhodnocujeme stopy. Útočnou zbraň stále intenzívně hledáme. Další vyšetřování se bude opírat mimo jiné i o znalecké posudky.  
 
     Pro informaci uvádím, že spáchá-li obdobný čin osoba plnoletá, hrozí jí v případě odsouzení trest odnětí svobody v délce trvání patnáct až dvacet let nebo výjimečný trest. V případě mladistvého pachatele postup upravuje zákon o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a soudnictví ve věcech mládeže.
 
 
por. Bc. Darina Majková
29. listopadu 2010 
------------------------------------------- původní zpráva ------------------------------------------------------
 

 

 
     Včera v podvečer došlo v Ostravě Zábřehu k případu závažného násilného charakteru, při kterém byly zraněny děti ve věku 9, 13, 14 let. Ostravští policisté, společně se strážníky městské policie, zadrželi v souvislosti s tímto skutkem dvě mladistvé osoby.
 
     Případ, vzhledem k jeho závažnosti, převzali krajští kriminalisté. Na základě zjištěných skutečností zahájili úkony trestního řízení pro zvlášť závažný zločin vraždy ve stadiu pokusu. Za účasti specialistů z odboru kriminalistické techniky a expertiz, ostravských policistů a strážníků ohledali místo, zajistili stopy. Na věci intenzívně pracují, vyslýchají svědky. I nadále pátrají po předmětu útoku.
 
     S ohledem na zákon o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a citlivosti případu se k zadrženým podezřelým, ale i poškozeným nebudeme vyjadřovat. 
 
    
 
por. Bc. Darina Majková
28. listopadu 2010

vytisknout  e-mailem