Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Útoků na policisty přibývá

TEPLICE - Včera došlo k dalšímu napadení; Postrach zahrádkářů obviněn... 

Útoků na policisty přibývá
     S agresivitou lidí, kteří nerespektují zákony naší země, se policisté při své práci setkávají poměrně často. V rámci svého náročného povolání se stávají terčem útoků nejen verbálních, ale i fyzických. Jen v letošním roce došlo v teplickém okrese k 15 útokům na policisty, pětkrát byli napadeni strážníci městské policie. V pondělí jsme informovali o případu násilí proti úřední osobě, ke kterému došlo o víkendu v Proseticích, kde dvě podnapilé ženy napadly zakročující hlídku policistů. Včera došlo k dalšímu útoku na strážce zákona, tentokrát v Krupce. Agresorem byl 34letý muž, kterého kolegové kontrolovali při řízení motorového vozidla. Muži byl totiž v minulosti odebrán řidičský průkaz, je také podezřelý, že koncem září řídil motorové vozidlo pod vlivem návykové látky. Byl proto vyzván, aby své auto uzamkl a následoval hlídku na obvodní oddělení. Muž ale výzvy ignoroval, policisty vulgárně odbyl a nasedl do svého vozidla s tím, že z místa odjede. V souladu s platnou legislativou se policisté rozhodli muže zajistit, ten se ale aktivně bránil, zasahující kolegy napadl a jednoho z nich dokonce kousl do nohy. Zadržený muž byl obviněn z přečinu násilí proti úřední osobě a hrozí mu trest odnětí svobody maximálně na čtyři roky.
 
Postrach zahrádkářů obviněn
     Postrach zahrádkářů, kteří mají své chatky v Bílině, byl dopaden. Policisté obvinili z přečinu krádeže 37letého muže, který od srpna do současné doby vykradl nejméně devět zahradních chat. Kradl vše, co mohl nějakým způsobem zpeněžit, z vykradených objektů si odnášel elektroniku, ruční, zahradní a elektrické nářadí, hudební nástroje nebo prodlužovací kabely. Poškozené připravil o věci v hodnotě téměř 65 tisíc korun, dalších 26 tisíc korun budou muset majitelé zaplatit za opravy poškozených rekreačních objektů. V jednom případě si s sebou vzal na lup 22letého kumpána, který již byl také obviněn, dvou krádeží se dopustil s dalším spolupachatelem, kterého obvinění teprve čeká. Zloděje se podařilo dopadnout i díky spolupráci se strážníky Městské policie Bílina, kteří lapku zadrželi při pokusu vloupání do desáté chaty v pořadí. Při následném výslechu se zloděj, který již byl v minulosti za majetkovou trestnou činnost odsouzen, přiznal i k dalším vloupáním. Recidivistovi hrozí trest odnětí svobody až na tři roky, jeho spolupachatelé mohou strávit za mřížemi maximálně dvě léta.
 
Měl chuť na sladké
     Neodolatelnou chuť na sladké zřejmě dostal 32letý muž, který v bílinské prodejně odcizil pět tabulek čokolády. Hned na prodejní ploše část pochoutky snědl, se zbytkem pak prošel pokladní zónou, aniž by zboží zaplatil. Vzhledem k jeho trestní minulosti mu nyní hrozí až tříletý pobyt za mřížemi. O rok méně může ve vězení strávit jiný zloděj, který kradl v různých prodejnách v Mostě, Bílině a Teplicích. Od září do současné doby byl pětkrát zadržen při krádežích 21letý muž, který kradl hlavně alkohol, potraviny a nářadí. Během jednoho měsíce odcizil věci za více jak 5 tisíc korun, jeho jednání proto policisté kvalifikovali jako přečin krádeže.  
 
Podvádět se nevyplácí
     Z přečinu úvěrového podvodu byli obviněni dva muži, kteří si chtěli podvodem přivydělat několik tisícovek. V březnu letošního roku zažádal 23letý muž o poskytnutí spotřebitelského úvěru na nákup notebooku ve výši 16.990 korun, v žádosti uvedl, že je zaměstnán ve společnosti, kde pobírá příjem ve výši necelých 13 tisíc korun. Druhý obviněný mu poskytl za účelem získání úvěru kontaktní údaje o své živnosti s příslibem, že pokud úvěrová společnost na jeho telefonní číslo zavolá, potvrdí, že je žadatel jeho zaměstnancem. Žádost o úvěr byla muži, který ve společnosti spolupachatele nikdy nepracoval nakonec zamítnuta, jednání obou obviněných jim může „vynést“ až dvouletý trest odnětí svobody.
 
Vykradené auto
     Policisté pátrají po neznámém pachateli, který se v Bílině vloupal do zaparkovaného vozidla značky Kia. Z přihrádky palubní desky následně odcizil doklady k vozidlu a pouzdro s CD nosiči. Majitelka auta vyčíslila celkovou škodu na více jak pět tisíc korun. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro přečin krádeže, za který hrozí pachateli v případě dopadení až dvouletý pobyt za mřížemi.
 
 
Teplice, 18. 10. 2011, nprap. Bc. Daniel Vítek
tiskový mluvčí PČR ÚO Teplice
tel. č. 974 439 208
email: pistp@mvcr.cz
 

vytisknout  e-mailem