Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Uvěřila údajnému lékaři na misi

JESENICKO - Sama nakonec může skončit za mřížemi. 

Včerejšího dne si 54letá žena z Jesenicka vyslechla od kriminalistů územního odboru Jeseník podezření ze spáchání přečinu legalizace výnosů z trestné činnosti z nedbalosti.

V průběhu prověřování kriminalisté zjistili, že podezřelá měla být v období od srpna do října loňského roku patrně nevědomky nápomocna dosud neznámému pachateli tím, že mu měla k jeho protiprávní činnosti poskytnout svůj bankovní účet.

Podvodník měl pod smyšlenou legendou finanční výpomoci vojákům na zahraničních misích vylákat od desítky žen napříč celou republikou finanční prostředky v celkové výši téměř půl milionu korun. Podvedené ženy poukázaly platby právě na konto podezřelé. Padesátnice měla poté finanční částky různé výše ze svého konta buďto vybrat a následně je vložit do bitcoinmatu nebo je měla převést na zahraniční účty. Svým nedbalostním jednáním měla umožnit zastřít původ finančních prostředků získaných trestnou činností ve výši takřka 300 000 korun.

V průběhu prověřování žena kriminalistům uvedla, že se měla sama stát obětí podvodu od údajného lékaře na misi v Sýrii. Tomu měla nejprve, po příslibem společné budoucnosti, zaslat neupřesněné finanční prostředky. Následně mu měla uvěřit, že peníze, které jí přicházejí na její konto, jsou finanční výpomoc od jeho kolegů. Dle svých slov je poté podle jeho instrukcí poukazovala na patřičná místa.

V případě prokázání viny a odsouzení hrozí ženě trest odnětí svobody až na jeden rok, zákaz činnosti nebo propadnutí věci.

por. Bc. Petra Vaňharová
5. dubna 2023

vytisknout  e-mailem