Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Úvěrový podvod

KARLOVARSKO – Vydával se za obchodního zástupce společnosti.  

Karlovarští kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality zahájili trestní stíhání 45 letého muže z Děčína, kterého obvinili ze spáchání přečinů úvěrového podvodu a Poškození cizích práv.

Takového jednání se měl dopustit nejméně v šesti případech v roce 2015. Obviněný muž ve všech těchto případech vystupoval jako obchodní zástupce společnosti, kdy využil osobní znalosti a přístup k dokumentům jednotlivých společností a takto získané údaje bez vědomí a souhlasu společností použil při podání žádostí o poskytnutí úvěrů. Ve dvou případech mu byl úvěr schválen, avšak na základě žádosti prodejce byl následně stornován.

V několika případech požadoval po poškozených jejich osobní doklady, které si ofotil. Takto získané údaje bez vědomí a souhlasu použil při podání žádosti o poskytnutí úvěru. V těchto případech mu byla již žádost zamítnuta.

V dubnu pak opět při obchodní schůzce jako fiktivní zástupce společnosti nabízející zboží, vylákal od poškozeného muže občanský průkaz, který si také ofotil. Na základě těchto údajů si opět zažádal o poskytnutí úvěru v částce necelých 70 tisíc korun, který mu byl schválen. Poškozenému muži způsobil vážnou újmu na právech, zejména výlučné právo vystupovat pod svou osobní identitou a právo samostatně vstupovat do závazkových vztahů. Dále také škodu na majetku necelých 5 tisíc korun, neboť byl ze strany společnosti vyzván k zaplacení dlužné částky, což raději učinil.

Ve všech případech při sjednávání úvěrových smluv uvedl nepravdivé údaje nebo údaje hrubě zkreslené. Škoda byla odhadnuta na částku kolem půl milionu korun. Za uvedené jednání mu tak v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let za způsobenou větší škodu.

nprap. Zuzana Týřová
4. 10. 2016 

vytisknout  e-mailem