Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Úvěrový podvod

J.Hradec – Peníze ve „ velkém“ si půjčoval, ale nevracel.(Hlasová schránka 974 233 116) 

Muž z Jindřichohradecka  postupně, nejméně ve dvaceti případech, v období od prosince 2016 do února 2018 uzavřel  smlouvy o různých úvěrových produktech, přičemž na základě těchto uzavřených závazkových smluvních vztahů mu byly vypůjčeny finanční prostředky v celkové výši  nejméně 260 000 korun, které se zavázal uhradit formou měsíčních splátek nebo v celkových dlužných částkách včetně navýšení za sjednané období. Způsobená škoda tak činí nejméně 436 000 korun.

 Úvěrové produkty uzavřel podezřelý muž i přesto, že si byl vědom, že s ohledem na svoji majetkovou situaci, nebude schopen svému závazku dostát, neboť v té době neměl ani dostatečný příjem na to, aby uhradil své dřívější dluhy. Tuto skutečnost při sjednávání předmětných úvěrů či půjček měl záměrně zamlčet.  Následně z důvodu neschopnosti plnit své splatné závazky vůči více věřitelům podal v únoru 2018 u krajského soudu insolvenční návrh spojený s návrhem na oddlužení, ke kterému se přihlásilo celkem 31 věřitelů se svými pohledávkami v celkové výši  nejméně 2 373 000 korun.

Policejní komisařka služby kriminální policie a vyšetřování z J.Hradce po precizním zadokumentování trestných činů  „úvěrový podvod“ a „podvod“ vypracovala dne 11.října 2018 usnesení o zahájení trestního stíhání, které si podezřelý muž převezme v nejbližších dnech. V případě soudem uznané viny mu hrozí  trest odnětí svobody v rozsahu jeden rok až pět let nebo peněžitý trest.

por. Mgr. Bc. Hana Millerová, jh.pis@pcr.cz

14. října 2018

vytisknout  e-mailem