Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Úvěrový podvod na čtvrtou

Český Krumlov – Podezřelá 39letá žena z Českého Krumlova podvádí a podvádí a podvádí… 

Poprvé zkusila žena štěstí v květnu roku 2007. Uzavřela tehdy na základě předběžně schválené telefonické půjčky smlouvu o úvěru, na základě které jí byly poskytnuty finanční prostředky ve výši 20 000 Kč. Při uzavírání smlouvy žena záměrně uvedla nepravdivé údaje a podpisem potvrdila, že je podnikatelem s čistým měsíčním příjmem 9 000 Kč, a to přesto, že v době uzavření smlouvy byla nezaměstnaná, byla vedena jako uchazeč o zaměstnání u úřadu práce, bez nároku na podporu v nezaměstnanosti a byl jí vyplácen příspěvek na živobytí ve výši 1 121 Kč. Splátky smlouvy však řádně hradila a úvěr dokonce předčasně doplatila již v únoru 2009.
 
V únoru 2010 v Českých Budějovicích zkusila štěstí podruhé. Uzavřela další úvěrovou smlouvu za účelem financování zdravotnických potřeb, na základě které jí byly poskytnuty finanční prostředky ve výši 35 000 Kč. Ve smlouvě uvedla a podpisem potvrdila, že od září 2008 je zaměstnána jako zaměstnanec v hotelu v Českém Krumlově, s měsíčním příjmem 9 000 Kč, ale zamlčela, že od ledna 2010 je ve výpovědní lhůtě a pracovní poměr jí končí ke dni 31. 3. 2010. Tím porušila všeobecné obchodní podmínky finanční společnosti. Všech 72 měsíčních splátek ve výši 2 404 Kč však řádně uhradila.
 
Potřetí podváděla žena v srpnu 2010. Osobně uzavřela, na základě předběžně schválené telefonické půjčky, smlouvu o úvěru, na jejímž základě jí byly poskytnuty finanční prostředky ve výši 70 000 Kč, přičemž záměrně v předmětné smlouvě uvedla nepravdivé údaje a podpisem potvrdila, že je podnikatelem s čistým měsíčním příjmem 15 000 Kč. V době uzavření smlouvy však byla nezaměstnaná a byla vedena jako uchazeč o zaměstnání u úřadu práce. Naštěstí i tuto půjčku uhradila a dokonce úvěr doplatila předčasně.
 
A vzhledem k tomu, že s jídlem roste chuť, i tato žena zvyšovala částky svých půjček. Naposledy uzavřela v lednu 2011 úvěrovou smlouvu, díky které jí byly poskytnuty finanční prostředky ve výši 120 000 Kč. Ani tato smlouva se však neobešla bez podvodu. Žena opět uvedla nepravdivé údaje a podpisem potvrdila, že je podnikatelem, s čistým měsíčním příjmem 25 000 Kč, avšak v době uzavření smlouvy měla živnost přerušenou a byla nezaměstnaná. Podpisem této smlouvy se zavázala k úhradě 84 měsíčních splátek ve výši 3 136 Kč, splatných k 15. dni v měsíci. Tyto splátky pro zatím hradí řádně, a proto dosud nedošlo k žádné škodě.
 
Každopádně se žena svým chováním dopustila trestného činu úvěrový podvod. Kriminalisté oddělení hospodářské kriminality v případu zahájili úkony zkráceného přípravného řízení pro shora uvedený trestný čin.
 
por. Bc. Michaela Pavlíčková, pcrckpis@mvcr.cz
4. března 2012

vytisknout  e-mailem