Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Úvěry svou dostupností stále lákají, lhát je snadné

NÁCHODSKO – Splácet ale bývá mnohem těžší. 

Vzít si v dnešní době úvěr není nic těžkého, ovšem když přijde řeč na jeho splácení, to už je pro některé větší problém. Není v dnešní době málo takových, kteří si při uzavírání nedělají žádné starosti, jakoby si nedovedli spočítat, že úvěrová společnost bude chtít peníze zpátky.
 
Policisté vyšetřují nezřídka případy, kdy si lidé vezmou úvěrů hned několik a pak je nedokáží splatit. Žadatelé často porušují zákon už při uzavírání úvěrových smluv, neboť do formulářů uvádějí nepravdivé údaje, týkající se nejčastěji jejich zaměstnání, výše příjmu a dalších závazků, které musí hradit.
 
peníze kovovéIlustrační foto/Policie ČR
Z přečinu úvěrového podvodu se tak bude muset zodpovídat 57letá žena z Rychnovska, která na Náchodsku v listopadu 2013 uzavřela úvěrovou smlouvu, v níž zamlčela své předchozí závazky ve výši několika desítek tisíc korun. Po čase nebyla schopna úvěr hradit a v současné době dluží úvěrové společnosti 10.000 korun.
 
Stejný trestný čin náchodští kriminalisté kladou za vinu i 27leté ženě ze Skalicka, která si v průběhu let 2011 až 2013 vzala tři úvěry na částky okolo pěti tisíc korun. Ve smlouvách pokaždé uvedla nepravdivé údaje a své přechozí závazky též zamlčela. Dodnes dluží ještě 11.000 korun.
 
Z obdobného jednání se bude muset před soudem zpovídat i 32letý muž z Hronovska, který  v letech 2008 až 2013 uzavřel čtyři úvěrové smlouvy všechny dohromady na částku 116.000 korun. Také tento žadatel ve smlouvách lhal a podstatné údaje naopak zamlčel. Na vše se přišlo až když nebyl schopen smlouvy splácet. Do dnešního dne dluží úvěrovým společnostem ještě 63.000 korun.
 
Všem výše uvedeným dlužníkům nyní za přečiny úvěrových podvodů hrozí až dvouletý trest odnětí svobody.
 
por. Mgr. Eva Prachařová
16. 7. 2014 ve 13.00 hodin

vytisknout  e-mailem