Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Už se to rýsuje

První asistenti prevence kriminality jsou vybráni 

     V Kutné Hoře se vybíral uchazeč o pozici „Asistent prevence kriminality“ pro Městskou policii Kutná Hora. Jedná se o projekt, který realizuje Ministerstvo vnitra ČR odbor prevence kriminality. Jakési předkolo nebo chcete-li pracovní setkání proběhlo již 22. 2. 2012 v odpoledních hodinách a následující den proběhlo oficiální výběrové řízení na pozici asistentů. Výběrové řízení je součástí realizace individuálního výše uvedeného projektu se zaměřením na oblast podpory integrace sociálně vyloučených skupin na trhu práce.
     Výběru vhodných adeptů se vedle pracovníků Ministerstva vnitra ČR odboru prevence kriminality JUDr. Tomáše Koníčka a Mgr. Radka Jiránka, místostarosty Kutné Hory Ing. Jiřího France a zástupce ředitele kutnohorské městské policie Ing. Václava Marečka, účastnila i vedoucí Územního odboru Policie ČR Kutná Hora plk. JUDr. Blanka Matějů. Její dosavadní znalosti a zkušenosti byly vnímány jako velký přínos a její účast dodávala punc profesionality a podtrhla celkový význam tohoto jednání. Velmi vítaným hostem byl i pan Milan Horváth, který na takové pozici již několik let působí v Děčíně. V Kutné Hoře se do výběrového řízení sešlo celkem 27 žádostí, z nichž bylo vybráno pět adeptů, ze kterých pak po školení a absolvování závěrečných testů budou vybráni koneční tři asistenti prevence kriminality.
     Městští strážníci v Kutné Hoře budou mít k dispozici asistenty, kteří budou pomáhat v oblasti prevence kriminality vedoucích tak ke snížení počtu spáchaných trestných činů a přestupků. Působit budou také v oblasti zajištění veřejného pořádku, budou vykonávat dohled u základních škol nejen před začátkem vyučování, ale také i po skončený výuky, sledovat budou i případné náznaky projevů šikany, rvaček, okrádání školáků, kouření nebo jako prevence před distribucí omamných látek přímo před budovami škol. Mimo jiné budou také kontrolovat herny, zda se v nich nezdržují osoby s věkem pod zákonem stanovenou hranicí. Asistenti prevence budou z počátku vykonávat svou činnost po boku zkušeného strážníka, po důkladném proškolení a osvědčení se, budou mít možnost pracovat samostatně. Díky své osobní a místní znalosti budou předávat získané poznatky k dalším opatřením městské policii nebo Policii ČR. Svou přítomností by také měli zvyšovat pocit bezpečí v sociálně vyloučených lokalitách, měli by se stát prostředníky mezi romskou částí obyvatelstva a ostatními obyvateli. 

Komise a hostéKomise a hosté
s jedním z uchazečůs jedním z uchazečů

 

 

por. Mgr. Vendulka Marečková, nprap. Daniel Votroubek

24. 2. 2012

 

 

24.

vytisknout  e-mailem