Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Uzavírání smluv

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel se domáhal: 

„zaslání metodického pokynu či směrnice (pravidla, ceník) stanovujícího, jak mají podřízená Krajská a okresní ředitelství postupovat při uzavírání smluv o smlouvách budoucích o zřízení věcného břemene služebnosti) nebo smluv o zřízení věcného břemene (služebnosti) v pozemcích a stavbách ve vlastnictví PČR.“

Policie České republiky poskytla žadateli následující informace:

V rámci Policie České republiky nebyl vydán žádný interní akt řízení, který by upravoval postup při uzavírání smluv specifikovaných v předmětné žádosti. Krajská ředitelství policie jsou podle § 8 odst. 1 zákona  č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů, samostatnými organizačními složkami státu a účetními jednotkami, jejichž příjmy a výdaje jsou součástí rozpočtové kapitoly ministerstva. Mohou proto v ekonomických otázkách postupovat autonomně. Krajský ředitel stojící v čele krajského ředitelství policie je vedoucím organizační složky státu. Podle § 7 odst. 1 zákona č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích, ve znění pozdějších předpisů, za stát právně jedná vedoucí organizační složky, jíž se toto právní jednání týká, pokud zvláštní právní předpis nebo tento zákon nestanoví jinak.

Problematikou uzavírání smluv specifikovaných v předmětné žádosti se zabývá metodický návod ředitele odboru správy majetku Ministerstva vnitra, kterým se stanoví postup při projednávání, přípravě a uzavírání smluv o zřízení služebnosti a smluv o smlouvě budoucí o zřízení služebnosti a postup při sjednávání smluv o zřízení některých dalších práv v rámci organizační složky Ministerstvo vnitra, vydaný jeho oznámením, částka 1/2018 ze dne 12. června 2018. Tento metodický návod byl rozeslán organizačním složkám státu zřízeným Ministerstvem vnitra nebo organizačním složkám státu, ke kterým Ministerstvo vnitra vykonává zřizovatelské funkce, a státním příspěvkovým organizacím zřízeným Ministerstvem vnitra na vědomí k případnému využití. Krajská ředitelství policie jím nejsou vázána, nemusí podle něj postupovat, je jim k dispozici pouze jako nezávazné doporučení (většina jeho článků se ostatně týká výhradně činnosti samotného Ministerstva vnitra). Krajská ředitelství policie mohou tento dokument využít a mohou podle něj postupovat při zohlednění svého vlastního procesu uzavírání smluv. 

PhDr. Jiří Vokuš, 30. září 2021

vytisknout  e-mailem