Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Uzavřel pojistnou smlouvu

Neoprávněně uplatňoval pojistné plnění  

Usnesení o zahájení trestního stíhání si v těchto dnech osobně převzal 40letý muž z Plzně, který čelí obvinění z trestného činu pojistný podvod spáchaného ve stádiu pokusu. 
Policisté ze služby kriminální policie a vyšetřování zjistili, že Plzeňan 11. prosince 2007 uzavřel prostřednictvím pojišťovacího poradce pojistnou smlouvu, ve které mimo jiné uvedl informace o svém zdravotním stavu. Svým podpisem stvrdil, že za posledních 10 let nebyl v pracovní neschopnosti, neprodělal žádný úraz, nebyl operován ani hospitalizován. Jak se ale později ukázalo, nebyla to pravda. Plzeňan zamlčel, že v roce 1996 utrpěl úraz zápěstí s přerušením motorického nervu a pro následky byl v letech 1999-2001 rehabilitován. Kromě toho ještě nepřiznal další dva úrazy zápěstí ruky z let 2005 a 2006. 
Dne 23. října loňského roku pak 40letý Plzeňan uplatnil nárok na výplatu peněz z uzavřené pojistné smlouvy, kde uvedl, že si v dubnu 2008 zranil zápěstí. Smlouvu měl sjednanou na trvalé následky až do výše dvou miliónů korun a pojišťovna mu vyplatila 21 tisíc korun. Plzeňan ale s výší pojistného plnění nebyl spokojen a nárokoval si další denní odškodné. Při prověřování okolností jeho úrazu se přišlo na to, že už při sjednávání smlouvy uvedl nepravdivé údaje a tak mu pojišťovna vypověděla smlouvu a pojistné plnění bylo odmítnuto. Odmítnutím pojistného plnění však vznikl přeplatek na pojistném, který byl započten do pohledávky za neoprávněně vyplacené pojistné plnění a Plzeňanovi tak naopak vznikl dluh přesahující čtyři tisíce sedm set korun, který musí uhradit. 
Není bez zajímavosti, že kdyby se na jeho předchozí úrazy nepřišlo a pojistné plnění by bylo vyplaceno standardně, Plzeňan by vyinkasoval 1.254.000 korun. 
V dalším šetření okolností policisté pokračují. 

nprap.Michaela Altmannová
 
 

vytisknout  e-mailem