Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Uzavřel smlouvy o úvěru na jiného muže

SOKOLOVSKO – Způsobil mu vážnou újmu na jeho právech. 

Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality v Sokolově zahájili trestní stíhání 25letého muže ze Sokolovska, kterého obvinili ze spáchání přečinů Úvěrový podvod a Poškození cizích práv.

Obviněný muž měl v roce 2016 nejprve požádat svým jménem prostřednictvím internetu o poskytnutí půjčky. Měl vyplnit formulář a v něm  vědomě uvést nepravdivé skutečnosti o svém zaměstnání a příjmech. Na základě těchto nepravdivých informací mu byla poskytnuta půjčka. Tu však neuhradil.

Téhož roku měl nejméně ve dvou případech bez vědomí a souhlasu 31letého muže užít jeho občanský průkaz a uzavřít jeho jménem u nebankovních společností smlouvy o úvěru. Takto získanou finanční hotovost měl následně vybrat z účtu a použít pro svou potřebu.

Výše získaných finančních prostředků z úvěrů sice nebyla vysoká, ale vhledem k tomu, že závazky o splacení nebyly splněny, vznikly následné dluhy u společností několikanásobně vyšší, a ty byly poté vymáhány po poškozeném. Tímto jednáním způsobil poškozenému vážnou újmu na jeho právech.

V případě prokázání viny hrozí obviněnému trest odnětí svobody až na dva roky.

nprap. Kateřina Krejčí
29. 6. 2018

vytisknout  e-mailem