Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Dušičkový víkend

PRAHA VENKOV-VÝCHOD – Policisté se zaměřili nejen na řidiče.  

V letošním roce vyšel den Památky zesnulých na neděli. Během víkendu se lidé vydávali na hřbitovy, aby uctili památku svých blízkých. V tyto dny se dal jako každoročně předpokládat  zvýšený provoz na našich silnicích, kdy vyjíždějí  i tzv. sváteční  řidiči. Bohužel v tyto dny dochází také k nárůstu majetkové trestné činnosti přímo na hřbitovech nebo přilehlých parkovištích.  Pachatelé čekají na příhodný okamžik, kdy si například někdo odloží svou kabelku vedle hrobu a věnuje se jeho  úpravě. Bez povšimnutí nezůstanou ani věci v osobních vozidlech zaparkovaných před hřbitovem.


Již ke konci minulého týdne se proto policisté Územního odboru Praha venkov – VÝCHOD  zaměřovali na kontroly hřbitovů a dopravní policisté vykonávali svou činnost zejména na silnicích druhé a třetí třídy, kde se již v tyto dny projevoval zvýšený nárůst vozidel.


O víkendu proběhla preventivně bezpečnostní akce zaměřená na bezpečnost a plynulost v dopravě a předcházení majetkové trestné činnosti.  Policisté zkontrolovali  132 vozidel.  Více než polovina  kontrolovaných řidičů se dopustila přestupku,  které byly vyřešeny na místě blokovou pokutou.  Dva řidiči před jízdou požili alkohol. Nejčastějším prohřeškem u řidičů byl nevyhovující technický stav vozidla a nepoužití bezpečnostních pásů.


Během jedné hodiny zastavili policisté z obvodního oddělení Brandýs nad Labem hned dvakrát dvaatřicetiletého řidiče osobního vozidla. Při jeho kontrole zjistili, že má řidič dva platné zákazy řízení.  Muži sdělili obvinění z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí  a po té  ze služebny odešel. Když ho však zastavili podruhé, byl zadržen a umístěn do cely. Po jeho opětovném protiprávním jednání  a po dohodě se státním zástupcem byly případy zpracovány  ve zkráceném přípravném řízení do 48 hodin.


Policisté nezaznamenali  o víkendu žádnou majetkovou trestnou činnost spojenou s uctěním Památky zesnulých.
 

 

por. Mgr. Markéta Johnová
tisková mluvčí
P ČR Praha venkov - VÝCHOD 
3.listopadu 2014

vytisknout  e-mailem