Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Zebra se za Tebe nerozhlédne

PRAHA VENKOV - VÝCHOD - Do osmého ročníku dopravně bezpečnostní akce se zapojili také policisté z Prahy východ.  

V týdnu od 1. září do 5. září 2014 probíhá  na celém území České republiky již osmý ročník dopravně bezpečnostní akce  pod názvem “Zebra se za Tebe nerozhlédne“.


Cílem projektu je upozornit děti, mládež, ale i ostatní chodce na zásady bezpečného chování při pohybu na pozemních komunikacích a přecházení vozovky. Policisté připomínají chodcům , zvláště těm nejmenším, že na přechodech pro chodce nemají absolutní přednost.


Kampaň se rozhodli opětovně podpořit stálí partneři projektu - Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR, BESIP Ministerstva dopravy ČR, ALTIMA - reflexní prvky  a poprvé se k nim připojila i společnost Chupa Chups. Partneři činnost kampaně podpoří drobnými dárkovými předměty.


Celý týden na bezpečnost chodců na vytipovaných rizikových  přechodech, zejména u základních škol dohlížejí nejen dopravní policisté, ale i policisté jednotlivých obvodních oddělení. Policisté s dětmi hovoří o tom jak správně přecházet silnici a za správné odpovědi jsou odměněni policejními školními zápisníky, které obsahují rady, jak se chovat v silničním provozu. Během tohoto týdne proběhnou na toto téma s dětmi i besedy ve školách.


Děti jsou častými oběťmi dopravních nehod, rovněž tak součástí střetů s vozidly na přechodech pro chodce.V uplynulém roce se stalo v  České republice 957 dopravních nehod, kdy chodci na vyznačeném přechodu nedal řidič motorového vozidla přednost.  Z tohoto počtu bylo 202 dětí, z nichž 23 utrpělo těžké zranění a 181 dětí zranění lehká.


K bezpečnosti chodců při pohybu na silnicích může přispět i vhodné oblečení, které je pro řidiče na dálku dobře viditelné. Pozornost řidiče upoutá chodec oblečený v pestrých barvách a s reflexními prvky. Ty mohou být nejen na oblečení, ale i na aktovkách a batozích.

 

por. Mgr. Markéta Johnová
tisková mluvčí
P ČR Praha venkov - VÝCHOD

vytisknout  e-mailem