Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Den bezpečnějšího internetu

Praha venkov – ZÁPAD - 20. ročník je již tady! Letos připadl na 7. února 2023. 

Právě na dnešek připadl Den Bezpečnějšího internetu. Jedná se o den, kdy si připomínáme důležitost bezpečného chování na internetu. Aby byl internet dobrým sluhou a ne zlým pánem, může ovlivnit každý z nás. Jen je třeba chovat se obezřetně a uvědomit si, že i ve virtuálním prostředí se musíme chovat jako v reálném světě. Uvědomme si, že nikdo Vám nedá nic zadarmo nebo výrazně výhodně. Stejně tak, jako nikdo bezmyšlenkovitě nepředá klíče od svého domu nebo vozidla někomu neznámému, běžně nesděluje svá hesla nebo identifikační údaje další osobě.

Jelikož trestná činnost páchaná v kyberprostoru stále roste, a to nejen na území Prahy venkov – západ, tak se letos ještě více při našich preventivních aktivitách zaměříme na předávání cenných rad a informací uživatelům internetu tak, aby jejich identita i finanční prostředky byly v bezpečí. Cílem prevence je předat informace o různých druzích podvodů, nabourání se do soukromých komunikačních účtů nebo úniku citlivých informací v kyberprostoru. V mnoha případech přijatých oznámení šlo o poskytnutí přístupových údajů, hesla k internetovému bankovnictví a údajům k platební kartě pachatelům dobrovolně. Policisté se často setkávají také se sdílením intimního obsahu dospělými i dětmi. Z tohoto důvodu pravidelně pořádáme besedy a realizujeme projekt Tvoje cesta onlinem.
 

Pár preventivních rad

bezpečný prodej přes internetové bazary je možný jen v případě, že kupujícímu nesdělíte identifikační údaje k platební kartě nebo přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví.

pozor na falešného bankéře (pracovníka banky), či další podvodné úřední osoby, které od Vás pod legendou napadení vašeho bankovního účtu, požadují okamžitý výběr hotovosti s následným vložením do bitcoinmatu.

v internetovém prohlížeči vždy pečlivě kontrolujte zadanou adresu, kterou otvíráte a pozorně čtěte zprávy od Vaší banky.

nejlevnější zboží na internetu nemusí být reálné, čtěte recenze, zjistěte si historii obchodu, jeho sídlo a zvolte vhodnou možnost platby.

vyhodnocujte riziko rychlých investic, nenechte se zlákat nereálně vysokými zisky.

používejte silná hesla do internetového bankovnictví, sociální sítě i ostatních účtů na internetu.

střežte si své soukromí, nesdílejte intimní obsah přes internet, uniklé informace vám mohou způsobit psychické obtíže nebo i trestní stíhání.

pravidelně aktualizujte operační systém a používejte antivirový software.

V případě pochybností vždy kontaktujte svou banku či volejte na linku 158. Myslete na to, že útočník dokáže napodobit jakékoliv telefonní číslo (spoofing) či e-mail, vč. těch Vaší banky.



por. Mgr. Mgr. Anna Štisová, MBA
Územní odbor Praha venkov - ZÁPAD
7. února 2023

vytisknout  e-mailem