Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Děti v dopravě aneb na silnicích bezpečně

Praha venkov – ZÁPAD – V Mníšku pod Brdy jsme v uplynulých čtrnácti dnech realizovali projekt zaměřený na bezpečnost dětí v silničním provozu. 

Od 22. dubna do 3. května měly mníšecké děti možnost účastnit se projektu zaměřeného na bezpečnost dětí v silničním provozu s názvem „Děti v dopravě aneb na silnicích bezpečně“. Tento preventivní projekt pro školy je realizován formou interaktivní výstavy a je určen především žákům prvního stupně základních škol.

Tentokrát na výstavu zavítali žáci prvních a druhých tříd mníšecké základní školy, kterých bylo téměř 200. Naučili se a zároveň si i zopakovali znalosti z dopravní výchovy, které se jich týkají jako chodců, cyklistů, ale i spolujezdců. Žáci měli možnost si vyzkoušet správné nasazení přilby, přecházení přes přechod, ale i situace, kdy se pohybují v místech, kde není chodník, mimo obec, za snížené viditelnosti aj. V průběhu výstavy si také vyzkoušeli nácvik simulace tísňového volání. Součástí výstavy byla i projekce vzdělávacích videí BESIPu k bezpečnosti nošení cyklistické přilby a správného poutání bezpečnostním pásem. 

Výstavou děti provázeli preventistka zdejšího územního odboru por. Štisová a strážníci Městské policie Mníšek pod Brdy Eliška Lodrová a Petr Smorádek. Město Mníšek pod Brdy zajistilo odměny dětem ve formě reflexních samolepek a pásků. Policie ČR dodala pracovní listy, sešity a pexesa.

Výstava byla zapůjčena Stanislavou Valterovou, která je koordinátorkou prevence kriminality Městského úřadu Kralupy nad Vltavou, prostor a projekční zařízení pro realizaci této výstavy zajistila Tereza Pomajslová z Městského úřadu Mníšek pod Brdy. Těmto patří naše veliké poděkování.

Na podzim letošního roku se mohou i starší děti těšit na dopravní výstavu, která pro ně bude přizpůsobena a rozšířena o dopravní značky a křižovatky.

Prevenci bezpečnosti v dopravě se policie věnuje denně formou preventivních silničních kontrol a realizací projektů, o kterých Vás informujeme, jako jsou například „Řídím, piju nealko pivo!“, „dám respekt“, „AUTOMATICKY“, „Zebra se za Tebe nerozhlédne!“ a jiné akce zaměřené například na viditelnost. Přesto je však počet nehod a úrazů v dopravě stále vysoký.

A jaká je tedy nehodovost chodců a cyklistů na našem území?

Od počátku letošního roku do 7. května 2024 na území zdejšího územního odboru došlo ke 291 dopravním nehodám, z toho 7 bylo s účastí cyklistů a došlo při nich k lehkým zraněním, dalších 7 nehod bylo s účastí chodců, z toho 1 bylo dítě, které bylo lehce zraněno. Bohužel, 1 chodec zemřel a 1 byl těžce zraněn, ostatní byli zraněni lehce.    

V roce 2023 za stejné období došlo ke 302 dopravním nehodám, oproti minulému roku došlo tedy k poklesu dopravních nehod. Počet nehod s účastí cyklistů byl stejný a počet nehod s chodci byl 8, z toho 1 bylo dítě. Nikdo z chodců ani cyklistů při dopravní nehodě nepřišel o život.

por. Mgr. et Mgr. Anna Štisová, MBA
Územní odbor Praha venkov – ZÁPAD
7. května 2024

vytisknout  e-mailem