Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Evropský den proti vloupání 2024

PRAHA VENKOV - ZÁPAD – Letos připadl na 19. června Evropský den proti vloupání, kterým si připomínáme základní zásady ochrany bytu či domu bez dozoru. 

Statistická data bohužel stále mluví jasně. V roce 2023 na našem území neuniklo pozornosti zlodějů 10 bytů a 115 rodinných domů. Od počátku roku 2024 došlo k vloupání do 6 bytů a 53 rodinných domů. V roce 2023 to bylo za stejné období vloupání do 5 bytů a 61 rodinných domů. 

Horší, než škoda majetková, kterou většinou pokryje pojistka, jsou následky v podobě emocionálních dopadů, že se v obydlí nacházel někdo cizí.  

V rámci preventivních aktivit dáváme veřejnosti rady, jak předejít vloupání a zloděje odradit. Nejedná se o složité věci, ale o základní zásady, kdy obyvatelé nemovitostí svou nedbalostí zlodějům pomáhají. Proto nezapomínejte uzamknout všechny vstupy, zavřít okna, i ta na ventilačku, a klíče nenechávat volně dostupné.

V letošní kampani jsou představeny nové informační spoty, které se věnují obecně kvalitnímu zabezpečení domácnosti, ochraně domova před odjezdem na dovolenou a jak vzbudit dojem obydlené domácnosti, když nejste doma, ale také jaká základní pravidla dodržovat, když přeci jen došlo k vloupání do domácnosti.

Na našem území jsme včera i dnes působili preventivně v bytových zástavbách i v zástavbách rodinných domů na Libčicku společně se strážníky Městské policie Roztoky a na Hostivicku společně se strážníky Městské policie Chýně. Kromě cenných rad i informací, policisté se strážníky vytvořili i letáky s kontaktními informacemi, komu volat v případě, že k vloupání již došlo.

V dalších dnech budeme v kampani pokračovat. Problematice zabezpečení objektů se však věnujeme v průběhu celého roku.
 

por. Mgr. et Mgr. Anna Štisová, MBA
Územní odbor Praha venkov – ZÁPAD
20. června 2024 

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem