Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Ruce na volant!

Praha venkov – ZÁPAD – Dopravní i pořádkoví policisté zdejšího územního odboru se účastnili další speciální kontroly, tentokrát zaměřené na věnování se řízení. Zjistili 31 dopravních přestupků. 

Ve dnech 14. a 21. srpna se policisté z Prahy venkov – Západ zapojili do celorepublikové akce zaměřené na věnování se řízení, zejména na neoprávněné používání hovorového a záznamového zařízení řidičem během jízdy. Současně pátrali po osobách, věcech a odcizených vozidlech, ale zaměřili se i na dodržování dalších pravidel silničního provozu.

Během akce policisté zkontrolovali celkem 225 řidičů motorových vozidel. Hlídky zjistily 31 dopravních přestupků, 30 z nich vyřešily v příkazním řízení na místě a uložily za ně pokuty celkem za 25.500 Kč, 1 přestupek oznámily příslušnému obecnímu úřadu.

I když akce byla zaměřena na věnování se řízení vozidla, byl zjištěn jeden takový přestupek, když řidič motorového vozidla držel v ruce mobilní telefon. Nejvíce zjištěných přestupků bylo nepoužití bezpečnostních pásů, další porušení byla rozmanitá, například nevyhovující technický stav vozidla, porušení zdravotní způsobilosti řidiče aj.

Žádný z řidičů nebyl pod vlivem alkoholu či návykových látek.

Přesto však připomínáme, že podle zákona o provozu na pozemních komunikacích řidič nesmí při jízdě vozidlem držet v ruce nebo jiným způsobem telefonní přístroj nebo jiné hovorové nebo záznamové zařízení. Zároveň je povinen se plně věnovat řízení vozidla a sledovat situaci v provozu na pozemních komunikacích. Z toho také vyplývá, že se zákaz vztahuje i na psaní SMS zpráv či nahrávání hlasových zpráv. Každý by si měl uvědomit, že v té chvíli je pozornost řidiče odvedena od situace na vozovce a dochází ke ztrátě schopnosti rychlé reakce. Řidič ohrožuje nejen sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu.

por. Mgr. Mgr. Anna Štisová, MBA
Územní odbor Praha venkov – ZÁPAD
18. září 2024

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem