Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Couvání

KARLOVY VARY – Jak správně couvat 

Devětatřicetiletý řidič z Litoměřic řídil nákladní soupravu s tahačem na čerpací stanici v Karlových Varech. Zde se plně nevěnoval řízení, nedíval se do levého zpětného zrcátka a zadní levou částí návěsu narazil do světelné reklamy čerpací stanice, levými koly návěsu najel na kovové zábradlí, které následně poškodil. Způsobená škoda byla předběžně odhadnuta na částku 5 tisíc korun.
 
Zákon o provozu na pozemních komunikacích ukládá při otáčení a couvání řidiči tyto povinnosti,
  • při couvání řidič nesmí ohrozit ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích. Vyžadují-li to okolnosti, zejména nedostatečný rozhled, musí řidič zajistit bezpečné otáčení nebo couvání pomocí způsobilé a náležitě poučené osoby.
Řidič nesmí otáčet a couvat
  • na nepřehledných nebo jinak nebezpečných místech, například v nepřehledné zatáčce a v její těsné blízkosti, před nepřehledným vrcholem stoupání pozemní komunikace, na něm a za ním, na křižovatce s řízeným provozem a v její těsné blízkosti, na přechodu pro chodce, na přejezdu pro cyklisty, na železničním přejezdu a v jeho těsné blízkosti, v tunelu a v jeho těsné blízkosti, na pozemní komunikaci s jednosměrným provozem; smí však couvat, jestliže je to nezbytně nutné, například k zajetí do řady stojících vozidel nebo vyjetí z ní.
 
Chtěl zajistit bezpečné předjíždění
 
Čtyřicetiletý řidič z Hradce Králové řídil nákladní soupravu s přívěsem na komunikaci mezi obcemi Teplá a Mariánské Lázně. Za obcí Teplá byl předjížděn osobním vozidlem, s nákladní soupravou najel více vpravo z obavy, aby nedošlo k nehodě. Následkem toho přívěs vyjel mimo komunikaci na krajnici, kde se převrátil na pravý bok. Způsobená škoda předběžně byla odhadnuta na částku 200 tisíc korun.
 
por. Ing. Pavel Valenta
13.01.2012
Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem