Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Deštivé počasí se opět podepsalo na dopravních nehodách

KARLOVARSKÝ KRAJ – Řidiči, zvyšte pozornost na silnicích. 

Dopravní policisté z Karlovarského kraje v neděli dne 30. srpna 2020 vyjížděli k několika dopravním nehodám, jejichž příčinou bylo zejména nepřizpůsobením jízdy stavu a povaze vozovky.

K jedné z těchto nehod došlo okolo půl dvanácté hodiny dopolední na silnici I/13 ve směru jízdy od Chomutova na Ostrov. Před obcí Stráž nad Ohří devětatřicetiletý řidič vozidla BMW zřejmě nepřizpůsobil rychlost jízdy mokré silnici a s vozidlem dostal smyk. Následně přejel do protisměru, kde sjel ze stráně dolů a s automobilem se kousek od řeky převrátil na bok. Při dopravní nehodě řidič a dva spolujezdci utrpěli zranění, se kterým byli převezeni k lékařskému ošetření do nemocnice v Karlových Varech.

Mokrá vozovka i déšť sehráli svou roli o čtyři hodiny později u dopravní nehody na silnici II/217 ve směru jízdy od obce Hranice na obec Studánka. Jednašedesátiletá řidička vozidla značky Opel zřejmě nepřizpůsobila rychlost stavu a povaze vozovky a přejela do protisměru. Zde vyjela vlevo mimo komunikaci a převrátila se na střechu. Při dopravní nehodě došlo ke zranění řidičky a spolujezdkyně, které byly z místa převezeny do nemocnice.

Sokolovští dopravní policisté o půl hodiny později vyjížděli k dopravní nehodě, která se stala na silnici III/21036 ve směru od obce Oloví k obci Boučí. Jednatřicetiletý řidič zde zřejmě nepřizpůsobil rychlost mokré silnici a dostal smyk. Ten se mu již nepodařilo vyrovnat a následkem toho přejel vpravo mimo komunikaci, kde narazil do betonového propustku a dvou stromů. Při dopravní nehodě došlo ke zranění řidiče a spolujezdkyně. Dvojice byla převezena k lékařskému ošetření do nemocnice.

Alkohol u všech řidičů byl vyloučen provedenou orientační dechovou zkouškou. Přesná příčina a okolnosti dopravních nehod jsou nadále v šetření dopravních policistů.


Prevence:
Nesmíme zapomínat na skutečnost, že déšť snižuje vnímavost řidiče – špatná viditelnost za deště, snížená účinnost světel. Pro většinu řidičů je přirozené, že v nepříznivém počasí jezdí pomaleji. Opatrnosti však není nikdy dost a proto vzhledem k přetrvávajícímu deštivému počasí bychom rádi upozornili řidiče, aby dbali zvýšené opatrnosti, byli předvídaví a ohleduplní. Vyrazte na cestu raději dříve, abyste se vyhnuli riskantní rychlé jízdě, kterou neohrožujete pouze sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu. Brzděte dříve a s menší silou. Na mokré komunikaci se brzdná dráha prodlužuje a v zatáčkách to může klouzat. Přilnavost mezi pneumatikou a povrchem vozovky není taková jako za sucha. Měli byste tedy svou rychlost přizpůsobit aktuálnímu počasí, stavu vozovky a dodržovat dostatečnou vzdálenost od vozidla jedoucího před Vámi. V případě, že je v rizikovém úseku komunikace nainstalovaná informační tabule, měli byste akceptovat informace, které jsou na nich uvedeny. Informační tabule jsou spouštěny automaticky při nepříznivých povětrnostních podmínkách.

nprap. Eva Valtová
31. 8. 2020

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem