Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Domácí násilí

Sokolov 

Za posední týden řešili policisté v Sokolově tři případy domácího násilí. V prvním případě dlouhodobě urážel, vyhrožoval a fyzicky napadal manžel svoji ženu. Zakazoval ji kontakt s okolím a omezoval ji na osobní svobodě. Ve druhém případě vykázali policisté třiadvacetiletou dceru z bytu jejích rodičů. Dcera se měla dopustit vulgárních výrazů, fyzicky napadat své rodiče a házet po nich různými předměty. Dalším vykázaným byl manžel, který napadal v nepravidelných intervalech svoji ženu. Poslední útok si vyžádal lékařské ošetření.
 
Znaky domácího násilí:
  • jde o opakované a dlouhodobé útoky
  • stupňování útoků - od urážek k psychickému týrání až po fyzické útoky nebo závažné trestné činy, které ohrožují život a zdraví
  • jasné rozdělení rolí – osoba ohrožená a osoba násilná (agresor).
  • zpravidla se vše děje bez svědků doma – jde tudíž o neveřejnost
 
Domácí násilí má několik druhů:
  • může jít o psychické násilí, kdy násilná osoba zastrašuje, kontroluje,ponižuje, vydírá… ohroženou osobu)
  • fyzické násilí
  • sociální násilí – izolace od přátel, příbuzných, zákazy kontaktu, dohled násilné osoby nad ohroženou osobou
  • ekonomické zneužívání – zamezení přístupu k financím, vydírání
  • sexuální násilí
  • kombinace
Domácí násilí se objevuje mezi lidmi všech úrovní sociálního postavení, nezávisle na vzdělání, ekonomické situaci, rase či příslušnosti k etnickým skupinám. Násilí je volba ti, kteří se dopouštějí domácího násilí, se mohou rozhodnout, zda se k násilnému chování uchýlí, nebo ne.
 
Domácí násilí má  vždy svoji historii. Začíná velmi nenápadně, takže si jeho prvních příznaků oběť často ani nevšimne. Pokud se ovšem domácí násilí hned v počátcích nezastaví, opakuje se a fyzická napadení jsou stále surovější. K násilí ve vztahu nedochází neustále. Střídají se období násilí a relativního klidu. Nenechte se tím však oklamat. Naděje, že se vztah zlepší, je nepatrná.
 
Domácí násilí samo nevymizí, partner(ka) se sám(a) od sebe nezmění. Svoji převahu a moc používá k tomu, aby své blízké ovládal(a) a nutil(a) je, aby dělali to, co chce on(ona).
 
Pokud máte takovýto problém, neváhejte a obraťte se na Policii ČR nebo na Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím, ulice J.K.Tyla 461, 356 01 Sokolov tel.352 661 418, 736 514 095. 

vytisknout  e-mailem