Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Nálezy munice

KARLOVARSKO – Šlo o trhavinu bez roznětky a světlici. 

Ve středu dne 24. dubna 2019 kolem 17:30 hodin oznámil 39letý muž na linku 158, že v lese cca 200 metrů za domem v obci Hájek při venčení psa nalezl vojenskou munici zřejmě z 2. světové války. Na místo ihned vyjela policejní hlídka z Ostrova. Ta místo nálezu a jeho okolí z důvodu bezpečnosti zajistila. Policisté z místa informovali operačního důstojníka, že se jedná o několik kusů nespecifikované trhaviny. Ten tedy na místo povolal pyrotechnika z expozitury Teplice, který po příjezdu sdělil, že se jedná o trhavinu TNT bez roznětky. Trhavinu si převzal k likvidaci.

Při odjezdu si pyrotechnik z expozitury Teplice ještě převzal na obvodním oddělení policie v Karlových Varech v Rybářích světlici, kterou nalezl 39letý muž na Bochovsku v kůlně vedle chaty svých rodičů.

Nálezy podezřelých předmětů připomínajících munici jsou docela časté ať při stavebních nebo výkopových pracích, hledání hub, cenných předmětů z minulých let nebo jen při běžné procházce. Takové předměty mohou být zkorodované a nefunkční. Existují však případy, kdy je munice ještě funkční. Hrozí tedy nebezpeční nejen nálezci, ale může být ohroženo i celé nejbližší okolí.  Není proto na škodu, připomenout si pár preventivních rad, jak se zachovat při jejich nálezu:
• S nalezeným předmětem nebo podezřelou municí nikdy nemanipulujte.
• Nález označte a oznamte policii.
• Zajistěte nález tak, aby k němu nebyl možný přístup dalších osob.
• Vyčkejte příjezdu policie a dalších odborníků - psovoda se služebním psem vycvičeným na vyhledávání výbušnin, pyrotechnika a dalších policistů (pyrotechnici ke každému nálezu přistupují tak, jako by šlo o nebezpečný nález a musejí zachovávat pravidla bezpečnosti, aby nedošlo k explozi).
• Respektujte vyznačený bezpečný prostor pro práci policistů a pyrotechnika (na místech, kde nehrozí nebezpečí osobám ani poškození majetku, jsou nálezy likvidovány na místě. V ostatních případech je nález odvezen na bezpečné místo, kde je odborně zneškodněn.
• Vždy je nutné poslechnout pokyny policistů.

nprap. Kateřina Krejčí
25. 4. 2019

Odkazy do noveho okna

Nález munice

Nález munice 

Detailní náhled

Nález munice

Nález munice 

Detailní náhled

Nález munice

Nález munice 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem