Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Preventivní projekt Ajaxův zápisník

KARLOVARSKÝ KRAJ – Ve školách již 21 let. 

Policisté z Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje jdou i v letošním školním roce do škol se svým projektem Ajaxův zápisník II., a to díky finanční podpoře Krajského úřadu Karlovarského kraje. 

Preventivní projekt Ajaxův zápisník vznikl v roce 2001 díky jedné z policejních preventistek tehdejšího sokolovského okresu. Žáci třetích tříd spolupracujících škol dostanou od policejních preventistů při úvodní přednášce pracovní sešit, který seznamuje děti se základními zásadami bezpečnosti, s morálním chováním nebo je učí o tom, co je právní vědomí. Nezapomnělo se ani na dopravní výchovu nebo na bezpečné chování na internetu, kde pes Ajax varuje děti před nebezpečnými predátory v on-line prostředí. Děti pracují se zápisníkem po celý školní rok a tak poslední téma v sešitu patří letním prázdninám a jak se během nich bezpečně chovat, aby se všechny děti v pořádku v dalším školním roce vrátily do svých lavic.  Maskotem celého projektu je plyšový pejsek Ajax, který na ně při práci dohlíží po celý školní rok. 

V letošním roce se do projektu prozatím zapojilo 1 173 žáků ze 42 základních škol z celého Karlovarského kraje. 
V současné době probíhají po celém Karlovarském kraji úvodní přednášky a postupně dostanou pracovní sešity všichni žáci z přihlášených škol. K tomu navíc dostanou praktický Ajaxův diář na školní rok 2022/2023, kde najdou např. důležitá telefonní čísla, jak volat na tísňové linky, seznámí se s dopravními značkami a připomenou si základní výbavu jízdního kola. Zaznamenávat si pak do něj mohou různé poznámky, úkoly, školní výsledky a na poslední stránce najdou i rozvrh hodin. Aby všechny tyto poznámky mohly zaznamenat, dostanou k tomu i Ajaxovo propisovací tužku.  

Pokud to situace dovolí, proběhne na konci školního roku tradiční Den s Ajaxem, který bude uspořádán jako odměna za celoroční práci pro všechny zúčastněné děti. Celé dopoledne tak proběhne ve znamení soutěží a ukázek práce Policie ČR. Na závěr každý obdrží svojí vybojovanou Ajaxovo cenu.

Přejeme všem žákům, aby se jim s Ajaxem pracovalo po celý rok dobře a těšíme se na ně při nadcházejících přednáškách. 

kpt. Bc. Zuzana Churaňová
11. 10. 2022

Odkazy do noveho okna

Ajaxův zápisník II.

Ajaxův zápisník II. 

Detailní náhled

Ajaxův zápisník II.

Ajaxův zápisník II. 

Detailní náhled

Ajaxův zápisník II.

Ajaxův zápisník II. 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem