Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Senioři pozor

KARLOVY VARY – Policisté opakovaně varují seniory 

Policejní komisař kriminální policie Karlovy Vary zahájil úkony trestního řízení ve věci přečinu podvodu. Čtyřiaosmdesátiletá seniorka z Karlových Varů oznámila, že jí měl dne 16. ledna 2012 kolem 09:00 hodiny telefonicky kontaktovat na pevnou linku muž, který se vydával za jejího tchána s prosbou, že potřebuje půjčit peníze na koupi vozidla.
 
Důvěřivá seniorka volajícímu muži řekla, že mu půjčí peníze a dohodla se s mužem, že si pro peníze přijde jeho kolegyně. Žena poté co vybrala peníze z účtu, je následně předala neznámé ženě. Případ, který se stal před několika dny. Škoda, která vznikla v obou případech se pohybuje v řádu sta tisíců.
 
Prevence pro seniory:
 
Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte do svého bytu. Ochota „pomocníka“ může být jen záminkou k tomu, aby se dostal do vašeho bytu a tam vás okradl třeba i za použití násilí. Podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k vašim penězům. Chtějí vniknout do vašeho bytu, a pokud z vás nevylákají peníze přímo, ovládají řadu způsobů jak vás okrást. např., že je posílá příbuzný (syn, vnuk) a chce půjčit peníze. Nikdy cizím lidem nevěřte a peníze nepůjčujte, ať si příbuzní přijdou sami. Zvoní-li opravář, pracovník úřadu či jiných služeb (odečet plynu, vody apod.) nechte si předložit jeho služební průkaz, nebo ještě lépe zavolejte na úřad nebo instituci, na kterou se pracovník odvolává. V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že o nabízenou službu nestojíte. Nepodléhejte lákavé vidině snadného zbohatnutí. Podomní nabídky výher v loterii nebo výhodných koupí odmítejte - v naprosté většině jde o podvod.
 
Pořiďte si panoramatické kukátko, které vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout. Instalujte si na dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené, a tak můžete některé věci vyřídit bezpečněji. Peníze, doklady i klíče noste v příruční uzavřené tašce nebo kabelce vždy odděleně. Berte si jen tolik peněz, kolik skutečně potřebujete. Peněženku uložte na dno nebo do spodní části kabelky nebo nákupní tašky. Kabelku nebo tašku nepokládejte v obchodech na police a nenechávejte ji v nákupním vozíku. Nikdy ji neodkládejte s oděvem v šatně kina, divadla, restaurace, ani v čekárně u lékaře či na úřadech. Vyhýbejte se návalům mnoha lidí, tlačenice nahrává zlodějům a okradení může proběhnout bez povšimnutí. Důležitá telefonní čísla (policie, lékař, hasiči aj.) mějte viditelně blízko telefonu, abyste mohli co nejrychleji přivolat pomoc. 
 
Další případy z Karlových Varů
Krádež
 
Karlovarští policisté sdělili podezření třicetiletému cizinci pro podezření ze spáchání přečinu krádeže a přečinu poškození cizí věci. Podezřelý muž měl kolem půlnoci dne 15. ledna 2012 v Karlových Varech, ulici Západní pokusit vypáčit jídelní automat, ze kterého chtěl odcizit potraviny a finanční hotovost. Způsobená škoda byla předběžně odhadnuta na částku nepřesahující šest tisíc korun.
 
Dne 16. 01. 2012 bylo sděleno podezření čtyřiatřicetiletému muži z Karlových Varů z přečinu krádeže. Podezřelý muž měl v Karlových Varech na prodejně potravin odcizit z regálu 10 kusů čokolády, které si uschoval do bundy a následně měl projít přes prostor pokladny bez zaplacení zboží. Tohoto jednání se měl muž dopustit i přes to, že byl v posledních třech letech odsouzen nebo potrestán, rozhodnutím Okresního soudu Karlovy Vary pro přečin krádeže.
 
Ublížení na zdraví
 
Policejní komisař kriminální policie zahájil trestní stíhání dvaačtyřicetiletého muže jako obviněného ze spáchání zvlášť závažného zločinu těžké ublížení na zdraví s přečinem výtržnictví. Tohoto jednání se měl muž dopustit v Karlových Varech - Tuhnicích, ulici Krymská před restaurací. Zde měl po předchozí slovní rozepři fyzicky napadnout sedmatřicetiletého muže, kterého měl udeřit skleněnou lahví od piva do hlavy a do obličeje. Zranění muže si vyžádalo lékařské ošetření v nemocnici Karlovy Vary.
 
Dopravní nehody
 
Dne 16. ledna 2012 kolem 11:00 hodiny řídil sedmapadesátiletý muž nákladní vozidlo značky Multicar v obci Ostrov po ulici U Nemocnice ve směru k ulici Luční. U veterinární kliniky při odbočování vlevo na chodník ohrozil řidiče vozidla Volkswagen Transporter. Následně došlo ke střetu vozidla VW Transporter s radlicí od vozidla Multicar. Po nárazu řidič vozidla VW Transporter vjel mimo komunikaci, kde přejel travnatý pás pokrytý sněhem a následně narazil do prodejní buňky.
 
por. Ing. Pavel Valenta
17.01.2012
Odkazy do noveho okna

Identikit

Identikit 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem