Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Senioři

CHEB - Nedůvěřujte hned každému  

     Chebští policisté v poslední době zaznamenali případy, kdy na to doplatila důvěřivost seniorů. Senioři by hlavně měli být opatrnější, nevěřit hned každému, i když tito lidé vypadají důvěryhodně, jsou přátelští, sympatičtí, ale to neznamená, že to nemůže být pachatel. Pokud vás někdo oslovuje jménem, ještě to neznamená, že vás zná.

     Poslední případ se stal v Chebu, kdy mladík oslovil jménem osmaosmdesátiletou ženu před vchodem u jejího domu a sdělil jí, že má pro ní maso ze zabíječky od dcery. Šel s ní k bytu, kde se spolu stále bavili, pak mladík odešel s tím, že jde pro maso do vozidla, ale pak se už neukázal. Žena má teď strach, že jí může vykrást byt.

     Policisté proto upozorňují všechny občany, zejména ty starší, že podvodníci, jejichž trestná činnost byla na Chebsku zaznamenána, při svých návštěvách nabízejí netradiční služby, že je posílá příbuzný (syn, vnuk, dcera ...) a chce půjčit peníze, nebo jim za půjčku peněz dají něco do zástavy, chtějí rozměnit větší finanční obnos apod. Často se vydávají za zaměstnance plynáren, elektráren, finančních úřadů, apod. Podvodníci si v krátkém čase rafinovaně, díky svému věrohodnému a slušnému chování, získají důvěru starších lidí. Během příjemné konverzace si přitom monitorují místa, kde by starší lidé mohli mít ukryté cennosti či finanční hotovost. V nestřeženém okamžiku, kdy rafinovaně odlákají pozornost straších lidí, pak místa prohledají a věci odcizí.

     Proto: Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte do svého bytu. Ochota „pomocníka“ může být jen záminkou k tomu, aby se dostal do vašeho bytu a tam vás okradl třeba i za použití násilí. Podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k vašim penězům. Chtějí vniknout do vašeho bytu a pokud z vás nevylákají peníze přímo, ovládají řadu způsobů jak vás okrást. Nikdy cizím lidem nevěřte a peníze nepůjčujte, ať si příbuzní přijdou sami. Zvoní-li opravář, pracovník úřadu či jiných služeb (odečet plynu apod.) nechte si předložit jeho služební průkaz, nebo ještě lépe zavolejte na úřad nebo instituci, na kterou se pracovník odvolává. V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že o nabízenou službu nestojíte.

     Pokud se domníváte, že jste byli podvodným jednáním poškozeni, nebo jste byli jeho svědkem, či jste zpozorovali pohyb podezřelých osob, které nabízely netradiční služby či zboží, obraťte se na nejbližší policejní služebnu nebo zavolejte na linku 158.

vytisknout  e-mailem