Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Vloupání do rekreačních objektů

KARLOVY VARY- Nedejte šanci zlodějům 

Konec prázdnin znamená nejen začátek nového školního roku, ale také postupné přípravy na podzim a zimu, opuštění a úklid chat nebo rekreačních objektů.
Za devět měsíců letošního roku přijali policisté 59 oznámení o vloupání do rekreačních objektů soukromých osob, hmotná škoda byla předběžně odhadnuta na jeden a čtvrt milionu korun.  V době dovolených si lidé zpříjemňují pohodlí praktickým vybavením chat,  různými elektrickými spotřebiči, pracovním nářadím, lůžkovinami, zásobami potravin, mnohdy i  cennými předměty.
Pokud zloděj zjistí, že je chata opuštěná, láká všechno,co v chatě zůstává. Doporučujeme proto, přes zimu, nenechávat cenné věci v chatách. 
 
Z praxe můžeme rozdělit pachatele vloupání do rekreačních objektů do tří skupin:
pachatel „slušňák“ - ten se vloupá do objektu, sní a vypije co může, otevře si láhev alkoholu, ale nic neničí a nedevastuje. Setkali jsme se s případem, že pachatel po sobě uklidil a ustlal postel. Pouze si vzal, asi na památku, malé tranzistorové rádio, které však prodal.
Zloděj „vandal“ při vloupání do objektu užívá hrubé síly, ničí zařízení, co nerozbije a nezničí, to odcizí, zůstává po něm jen spoušť.
Zloděj na objednávku“ si vybírá objekty, ve kterých jsou cenné nebo starožitné předměty, zpravidla zná velmi dobře cenu odcizených věcí .
Jako další mohu uvést zloděje „šmejdila“. Ten vnikne do objektu, vše prohledá a odnese s sebou věci, které lze prodat, nejčastěji se jedná o kabely, elektrospotřebiče, zahradnické nářadí. 
Několik případů z poslední doby mohu uvést.
Na Chebsku řešili kolegové během jednoho dne dva případy oznámení,
v Lázních Kynžvart se vloupal pachatel do chaty tak, že odstranil petlici u vchodových dveří, z chaty odcizil  láhve vína, koňak a  15 piv, nezapomněl na různé potraviny.
V Chebu se do chaty dostal zloděj nezamčenými dveřmi. Odcizil řetězovou benzinovou pilu a motorovou sekačku. Aby se dostal z pozemku, poškodil drátěné oplocení vedle branky.
 
V Chodově na Sokolovsku se pachatelé vloupali násilím do chat, kde věše prohledali, odcizili strunovou sekačku, nezastavilo je ani ocelové lanko s visacím zámkem zabezpečující skříň. Do jedné z chat se pokusil zloděj dostat dveřmi, když se mu to nepovedlo, rozbil okno. Z obou chat se ztratily prodlužovací kabely a železné věci, které lze zpeněžit ve sběrnách.
 
Zloděj „vandal“ byl dopaden na Karlovarsku. Policisté dopadli zloděje, který řádil v Abertamech. Místnímu muži prokázali  sedm vloupání do chat. Škoda na odcizených věcech   je vyčíslena v částce 100 tisíc korun, na poškozeném zařízení se částka blíží sumě 50ti tisíc.
Do chat se vloupával hrubou silou, vytrhával petlice, palubky ze dveří, rozbíjel skleněná okna, ničil vchodové a interierové dveře a v jedné z chat dokonce poškodil koberec výkaly. Několik chat pouze prohledal, aniž by cokoli odcizil, v dalších chatách ukradl alkohol, oblečení, svítilnu. Největší škodu způsobil majitelům z Prahy. Ti nebyli na chatě 14 dní a když přijeli, nestačili se divit. Rozbité okno, zničené dveře od kůlny a mnoho věcí zmizelo. Pachatel odcizil lovecké luky, tureckou šavli, dalekohledy, vzduchovou  pušku, jeřáb na zvedání břemen, elektrickou  vrtačku, vystřelovací nůž, křovinořez,, hydraulické kleště, pákové kleště, vojenský ruksak a další věci. Na zařízení způsobil pachatel škodu za 10 tisíc korun, na odcizených věcech vyčíslil poškozený částku 100 tisíc.  
 
por.PhDr.Papežová Zdeňka 
dne 15.10.2010 

 

vytisknout  e-mailem