Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Zneužití pravomoci úřední osoby

KARLOVARSKO – Opatřil neoprávněný prospěch jiným osobám.  

Karlovarští kriminalisté z Oddělení hospodářské kriminality zahájili trestní stíhání 50 letého muže z Prahy, kterého obvinili ze spáchání přečinu Zneužití pravomoci úřední osoby.

Takového jednání se měl dopustit jako bývalý pracovník úřadu zabývající se dopravní problematikou, kdy úmyslně s cílem opatřit sobě nebo jinému neoprávněný prospěch, vykonával svou pravomoc způsobem odporující zákonu.

V roce 2013 měl nejméně ve 45 případech oslovit svou tehdejší přítelkyni se žádostí, zda by mu nepomohla s vyhotovením rozhodnutí o schválení technické způsobilosti dovezených vozidel s tím, že má hodně práce, kterou v pracovní době nezvládá. Obviněný muž tak k ženě postupně neoprávněně nosil bez vědomí vedoucího, žádosti o schválení technické způsobilosti s příslušnými doklady a osobními údaji žadatelů, na které vyhotovovala rozhodnutí.

V dalších nejméně 56 případech úmyslně s cílem opatřit několika osobám neoprávněný prospěch, vyřizoval jim přednostně žádosti o schválení technické způsobilosti dovezených vozidel, přestože věděl, že osoby uvedené v žádostech nejsou skutečnými žadateli, nikdy se nedostavili k jednání, nebo o tom nevěděli a nikdy takovou žádost nepodali. Těmto osobám přednostně vyhovoval, registroval vozidla do evidence, vystavoval čistopisy technických průkazů k dovezeným motorovým vozidlům, a to pouze na základě dat, které mu měli být diktovány pouze telefonicky nebo elektronicky, aniž by si řádně nechal předložit originál protokolu o technické nebo evidenční kontrole.

Obviněný muž porušil základní povinnosti úředníka, kdy jednak nedodržel právní předpisy, nerozhodoval nestranně, nezdržel se při výkonu zaměstnání všeho, co by mohlo ohrozit důvěru v nestrannost rozhodování, nezdržel se jednání, které vedlo ke střetu veřejného zájmu se zájmy osobními, a zásadním způsobem zneužíval informace nabyté v souvislosti s výkonem zaměstnání ve prospěch někoho jiného. Svým jednáním opatřil neoprávněný prospěch jiným osobám, které oproti jiným žadatelům a stranám zvýhodnil tím, že svým nezákonným postupem umožnil jednodušší a pohodlnější způsob vyřízení žádostí o schválení technické způsobilosti dovezených vozidel. Tímto jim umožnil, aby v rámci své výdělečné činnosti, založené na dovozu a prodeji ojetých vozidel dosahovali větších finančních zisků, protože při dodržení zákonného postupu by museli vynaložit časově náročné úsilí k vyřízení těchto žádostí. V případě prokázání viny tak obviněnému muži hrozí  trest odnětí svobody na jeden rok až pět let.

nprap. Zuzana Týřová
13. 10. 2016

vytisknout  e-mailem