Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Důkladně popsal neexistující lupiče

MOST - Loupež si vymyslel, i když přišel o peníze a utrpěl zranění; Naletěl podvodníkovi a další 

 Loupeže patří k závažné kriminalitě a policisté pachatele této trestné činnosti odhalují doslova mravenčí prací. Patří k tomu důkladné ohledání místa činu, řady výslechů, tipování pachatelů, rekognice, vyhodnocení stop a další úkony. V některých případech však dochází k tomu, že policie případy odkládá, neboť jejich oznamovatel si loupež prostě vymyslí. Vede ho k tomu řada osobních důvodů jako obavy z reakce příbuzných, strach či jiná pohnutka. I taková oznámení však musí kriminalisté prověřit. Ne vždy je hned jasné, že oběť si svého pachatele vymyslela. Například u posledního takového případu oznamovatel opravdu důkladně popsal lupiče. Ti měli být dokonce dva a poškozeného měli minulý týden přepadnout v centru města. Dva mladíci údajně poškozeného strhli na zem a ze zadní kapsy kalhot mu odcizili peněženku s hotovostí a doklady. Muž při pádu utrpěl zranění v obličeji, lékařské vyšetření však nevyhledal. Lupiči ho prý okradli během půl minuty a poté utekli za budovu Business centra. Zraněný muž šel následně domů a druhý den zamířil na policejní oddělení učinit oznámení. Nakonec v další výpovědi přiznal, že ten den popíjel v restauraci a cestu domů si moc nepamatoval. Peněženku někde ztratil a doma řekl, že byl přepaden. Zranění v obličeji si zřejmě způsobil pádem.
 
 
Podvodník kontaktoval pisatele inzerátu
Z trestného činu podvodu obvinila mostecká policie 35lerého muže z Děčínska. Ten již loňského roku pod smyšleným jménem kontaktoval poškozenému muže z Mostecka, který v inzertních novinách sháněl osobní automobil značky Mazda. Obviněný mu slíbil sehnat žádaný typ a požadoval poskytnutí zálohy ve výši osmi tisíc korun. Poškozený mu požadovaný obnos zaslal na účet. Tím ale další komunikace skončila. Obviněný nedostál svému závazku. Automobil neobstaral a peníze si ponechal pro vlastní potřebu. Pachatel jednal s úmyslem poškozeného podvést. Muži bylo obvinění předáno ve výkonu trestu odnětí svobody, kde si odpykává jinou majetkovou trestnou činnost.
 
Chtěl práci a podváděl
Mostecká policie obvinila z přečinu padělání a pozměnění veřejné listiny 37letého muže z Litvínova. Ten měl zájem pracovat jako ostraha v jednom supermarketu. K přijetí však potřeboval čistý trestní rejstřík. A protože ho neměl, tak si poradil. Opatřil si rejstřík své příbuzné a to bez jejího vědomí. Ten pak pomocí techniky pozměnil. Cizí údaje zaměnil za svoje a takto upravený rejstřík předložil zaměstnavateli. V práci byl několik týdnů, než se zjistilo, že muž předložil padělek. A protože podstatně změnil obsah veřejné listiny a tu vydával za pravou, dopustil se protiprávního jednání.
 
Oběť si vyhlédli v tramvaji
Mostecká policie obvinila z přečinu ublížení na zdraví a z přečinu výtržnictví dva muže ve věku 24 a 48 let. Ti měli na tramvajové zastávce u sportovní haly v Mostě napadnout čtyřicetiletého muže. S ním cestovali tramvají z Litvínova, a když poškozený vystoupil, vystoupili též. Zřejmě se chtěli prát, protože svoji oběť si vytipovali. Nejprve muže napadli slovně a poté ho udeřili opakovaně do hlavy. Poškozený muž upadl na zem. Ani potom obvinění v napadání nepřestali. Přítrž učinila až policejní hlídka, která jela právě kolem. Napadený muž utrpěl zranění, se kterým byl převezen do nemocnice. Policisté oba obviněné stíhají na svobodě. Budou-li odsouzeni, hrozí jim až tříletý trest odnětí svobody.
 
Chvilka nepřítomnosti zloději stačila
Několik tisíc korun zmizelo tento týden v jedné mostecké herně. Neznámý lapka peníze odcizil ze skříňky za barem. Využil k tomu situace, kdy obsluha herny nebyla krátce přítomna. Ta následně po příchodu za bar zjistila, že dvířka u skříňky jsou otevřená a uvnitř chybí peníze. Případ krádeže teď vyšetřují policisté z mosteckého obvodního oddělení. 
 
Řidiči řídili pod vlivem drogy
Mostecká policie šetří dva řidiče, kteří řídili motorová vozidla pod vlivem návykové látky. Muži zákona to zjistili při kontrole na silnici u obce Havraň. Muž ve věku 29let řídil vůz Alfa Romeo a měl pozitivní test na drogy. Následně se podrobil v nemocnici odběrům. Rozborem krve bylo zjištěno, že řidič užil před jízdou pervitin a byl při řízení ovlivněn metamfetaminem. I další řidič, 28letý Mostečan řídil pod vlivem drogy. Ten měl v krvi THC látku po užití marihuany. Oběma řidičům bylo mosteckou policií sděleno podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Policisté jim na místě další jízdu zakázali. Případy policie řeší ve zkráceném přípravném řízení.
 
Útočníci byli agresivní
Policejní komisař obvinil z přečinů ublížení na zdraví a výtržnictví dva muže ve věku 27 a 23 let. Mostečan a Litvínovan měli v teritoriu Zámeckého parku napadnout trojici mladíků, kteří tam byli s dalšími osobami. Útočníci je napadli fyzicky a to pěstmi a poté i kopy do těla. Jeden z napadených utrpěl otřes mozku a další zranění, které si vyžádalo ošetření v nemocnici, hospitalizaci a následně domácí léčení. Další z poškozených utrpěl lehké zranění v obličeji, lékařské ošetření nevyhledal. Policie oba útočníky vyšetřuje na svobodě. Proč k útoku došlo, obvinění nesdělili. V případě odsouzení jim hrozí až tříletý trest odnětí svobody.
 
Kapsáři se činí
Krádež mobilního telefonu vyšetřuje litvínovská policie. Poškozená 21letá žena byla okradena pravděpodobně v prostředku MHD. Mladá žena jela z centra Mostu tramvají do Litvínova. Ještě na zastávce mobilem telefonovala. Když přišla domů, zjistila, že mobilní telefon v kabelce není. Krádeží tak žena přišla o přístroj v hodnotě čtyř tisíc korun. Po mobilu policie pátrá.
 
Peněženka v kapse nebyla
Svoji peněženku marně hledal mladý muž z Litvínovska. Ten cestoval v Litvínově tento týden ve večerních hodinách. Při nastupování měl peněženku v zadní kapse kalhot. Když vystupoval, v tlačenici zřejmě o ni přišel. V peněžence měl poškozený finanční hotovost, osobní doklady a SIM kartu. Celkem okradený přišel o věci v hodnotě 3 tisíc korun. Případ šetří hamerská policie.
 
Nepozornost ji připravila o peněženku
Nepříjemný zážitek potkal ženu z Mostu při nakupování v nákupním supermarketu na sídlišti Liščí Vrch v Mostě. Žena tam tento týden odpoledne nakupovala potraviny s nákupním vozíkem, do kterého si odložila svou kabelku. Pozornost však věnovala spíše zboží v regálech a kabelku občas ztratila z dohledu. Toho využil přítomný lapka a ženě z kabelky odcizil nepozorovaně peněženku. V ní měla poškozená své doklady, peníze i platební kartu. Celkem utrpěla škodu ve výši 2 500 korun. Případ šetří mostecká policie.
 
Nemá kartu ani peníze
O svoji platební kartu neznámo kde přišla jedna Mostečanka. Ta kartu použila k výběru peněz z bankomatu. Doma pak po jisté době zjistila, že platební kartu v kabelce nemá. Následně byla nemile překvapena, když zjistila, že kdosi neznámý s kartou vybral z účtu několik tisíc korun. Přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku vyšetřuje mostecká policie.
 
Děti neposílala do školy
Mostecká policie obvinila v těchto dnech 37letou ženu z Mostu z přečinu ohrožování výchovy dítěte. Žena měla dle výsledků šetření mostecké policie zanedbávat školní docházku svých dvou dětí. Na dceru a syna řádně nedohlížela. Dívka tak za školní rok zameškala 616 vyučovacích hodin a její bratr pak též přes šest set hodin. Matka, která svým jednáním umožnila svým dětem vést zahálčivý život a porušila tak svou povinnost pečovat o osobu mladší 18-ti let, je stíhána na svobodě.
 
Whisky si nedal
Chuť na alkohol si musel nechat zajít 23letý muž z Mostecka. Ten přišel tento týden nakupovat do jednoho mosteckého supermarketu. Vybavil se na to batohem. V oddělení mléčných výrobků si do batohu ukryl dvě láhve Whisky. Poté zamířil k pokladnám. Tam byl zadržen pracovníky ostrahy, kteří lapku odhalili. Lup v hodnotě 570 korun musel vyndat a vrátit. Jak s alkoholem chtěl naložit, policii nesdělil. Nekradl poprvé, již v minulosti byl za majetkový delikt odsouzen. Policisté mosteckého obvodního oddělení mu ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže.  
 
V Mostě 2. července 2010

vytisknout  e-mailem