Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Hříšníci za volantem

LOUNY - Řídí neoprávněně a opilí... 

Mezi nejčastější trestné činy, které policisté vyšetřují, patří bezesporu přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a také přečin ohrožení pod vlivem návykové látky. Není pomalu týdne, aby se uvedenými skutky policisté nezabývali. Do statistik prvního uvedeného přečinu patří skutek, kdy řidiči usednou za volant motorového vozidla a řídí jej, přestože mají zrovna uložen zákaz řízení. Jen v loňském roce vyšetřovali policisté lounského okresu celkem 327 trestných činů maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, přičemž většina z nich se právě týkala neoprávněného řízení. Od začátku tohoto roku do konce dubna se do této kolonky policejních statistik zapsalo již 60 skutků.

Mezi poslední hříšníky, které policisté v souvislosti s uvedeným přečinem vyšetřovali, patří 47letý muž z Rakovnicka. Dotyčného policejní hlídka kontrolovala v pátek večer v obci Petrohrad na Podbořansku. Na silnici č. 2243 řídil osobní motorové vozidlo zn. Opel Corsa. Z provedené lustrace vyšlo najevo, že muž za volantem řídí vozidlo neoprávněně. Zákaz řízení má vysloven dokonce dvakrát. Pravomocným rozsudkem Okresního soudu v Rakovníku mu byl trest zákazu řízení uložen od 11. dubna roku 2011 do 11. dubna r. 2013 a dále mu rozsudek Okresního soudu v Lounech uložil trest spočívající v zákazu řízení od 25. června 2008 do 30. srpna 2012. Ve zkráceném přípravném řízení sdělili policisté uvedenému hříšníkovi podezření z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, je vyšetřován na svobodě.

Trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky se řidiči na Lounsku dopouštějí rovněž poměrně často. Snad si ani neuvědomují, jaké katastrofální následky může způsobit jejich podnapilý stav za volantem motorového vozidla. Vždyť auto je zbraň! V loňském roce policisté vyšetřovali celkem 73 trestných činů ohrožení pod vlivem návykové látky, od začátku letošního roku do konce dubna jich bylo do statistik zapsáno již 26. 

Značně podnapilý řídíl v minulých dnech motorové vozidlo i 54letý muž ze Žatce. V pátek, krátce po půlnoci, jej policisté kontrolovali v žatecké ulici Osvoboditelů. Nejenže policejní hlídce při dopravní kontrole nepředložil doklady potřebné k řízení motorového vozidla, ale navíc jevil značné známky opilosti. Provedenou dechovou zkouškou přístrojem Dräger mu policisté naměřili nejprve 2, 45 promile alkoholu v dechu a následně 2, 58 promile. Následující den, po vystřízlivění, mu policisté ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.

nprap. Jaromíra Střelcová

Louny, 22. května 2012    

vytisknout  e-mailem