Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Koloběžkář v zákazu řízení

DĚČÍNSKO - Řidič mařil soudem uložený trest; Do vězení se mu nechtělo… 

V předešlém týdnu v nočních hodinách zastavila a kontrolovala policejní hlídka v Děčíně v ulici Jeronýmova 29letého muže při řízení elektrokoloběžky.  Jelikož tato elektrokoloběžka  svými parametry nesplňovala předepsaný výkon do 1 kW a rychlost do 25 km/hod., což policistům  potvrdilo odborné vyjádření,  jednalo se o malý moped. To znamená, že již šlo o motorové vozidlo a v tom případě je nutnost k jeho řízení mít platné řidičské oprávnění.  

A protože kontrolou policisté v dostupných evidencích zjistili, že muž má soudem uložený platný zákaz řízení motorových vozidel pro všechny skupiny až do května roku 2025,  sdělili mu ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. V případě uznání viny u soudu muži hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

Jak je to s elektrokoloběžkami?
Elektrokoloběžky jsou běžně považovány za kola a k jejich provozovatelům se přistupuje jako k cyklistům, avšak musí mít maximální rychlost do 25 km/hod. a výkon do 1 kW.
Jestliže má elektrokoloběžka rychlost vyšší než 25 km/hod. a výkon vyšší než 1 kW, jedná se o malý moped nebo skútr, což znamená, že jde o motorové vozidlo. V tomto případě  je nutnost vlastnit řidičský průkaz, a to pro skupiny AM nebo B.

Jak je to s pojištěním u elektrokoloběžek?
Povinné pojištění odpovědnosti z jejich provozu je nově od 1. dubna 2024 nutné zřídit u motorových vozidel s deklarovanou maximální konstrukční rychlostí vyšší než 25 km/h a také u motorových vozidel s maximální konstrukční rychlostí vyšší než 14 km/h, pokud jejich provozní hmotnost bude vyšší než 25 kg.

Do vězení se mu nechtělo

    Nastoupit k výkonu trestu odnětí svobody se pravděpodobně nechtělo 37letému  muži z Děčína. Do věznice ho dodala teprve až policejní hlídka, která muže v pondělí 3. června v dopoledních  hodinách  kontrolovala a vypátrala  při výkonu služby v Děčíně 6.  Policisté provedenou lustrací  zjistili, že muž prochází pátráním a že je na něj okresním soudem vydán příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody. Muže policisté omezili na osobní svobodě, provedli s ním všechny potřebné úkony a ještě týž den jeho další cesta vedla do věznice, kam jej policisté na základě uvedeného příkazu soudu eskortovali.

Děčín 5. června 2024
por. Bc. Eliška Kubíčková
Oddělení tisku a prevence
KŘP Ústeckého kraje

vytisknout  e-mailem