Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Mostečané přišli o desítky platebních karet

MOST - Počet krádeží karet vzrostl; Kradl ve škole; Řidiči jeli rychle 

Na Mostecku vzrostl počet krádeží platebních karet. Za sedm měsíců letošního roku zaznamenali policisté v mosteckém regionu 64 případů, což je o 7 více než za stejné období roku 2009. Objasněnost této kriminality se pohybuje kolem 36 procent. Občané v některých případech mohou být okradeni dvakrát a někdy je to velice citelné. Jedná se o případy, kdy pachatel najde i PIN a poté vybere u bankomatu peníze z účtu. Přitom krádežím platebních karet lze účinně předcházet, pokud budou občané dodržovat jednoduchá opatření. Neopatrnost se nevyplatila jedné seniorce. Neznámý lapka vnikl do neuzamčeného bytu a poté v pokoji odcizil kabelku a z ní peněženku s doklady a platební kartou. O platební kartu přišel i muž, který v rodinném domě neuzamkl garáž. Neznámý zloděj pak ze zaparkovaného vozidla odcizil peněženku, kde našel doklady a platební kartu. O novou platební kartu musí požádat i další okradený muž. Toho připravil kapsář o peněženku, kterou měl poškozený v zadní kapse kalhot. Odcizení karty kapesním zlodějem patří k nejčastějším případům krádeží. O karty však občané přicházejí i při vloupání do bytů, motorových vozidel a někdy i při násilné trestné činnosti. Mostečtí policisté upozorňují občany, aby si na platební prostředky dávali větší pozor. Nosili je odděleně od dokladů, nejlépe ve vnitřních kapsách oděvů v pouzdrech. V žádném případě by si lidé neměli ke kartě psát PIN. Při finančních transakcích u bankomatů by měl být každý sám. V noci volit přístroje, které jsou dobře osvětlené. V případě odcizené platební karty je nutné ihned informovat o události svůj peněžní ústav a ohlásit krádež policii. V případě, že občan má více karet, je žádoucí pravidelně kontrolovat, zda některá nechybí. Lidé by taky měli důsledně číst výpisy z účtů.

Policie odhalila zloděje
Mostečtí kriminalisté odhalili pachatele, který se měl již na jaře vloupat do objektu jedné základní školy. Lapka ve věku 27 let z Mostu do školy přišel s úmyslem krást. Vybral si k tomu pozdně noční hodiny. A protože bylo všude zamčeno, dovnitř se dostal násilím. Ve školní družině odcizil počítač s LCD monitorem. Lup v hodnotě patnácti tisíc korun hned neodnesl. Měl obavy z příjezdu policie, a tak odcizený počítač ukryl do křoví. Na místo se po chvilce vrátil, a když zjistil, že v okolí školy nikdo není, tak ho vyzvedl. Lup prý prodal na ulici neznámé osobě. Mostečan, který byl již za majetkovou trestnou činnost souzen a z výkonu trestu se vrátil loni na podzim, je stíhán na svobodě.

Policie zastavila na devadesát vozidel
Policejní hlídky ve čtvrtek 27. srpna kontrolovaly řidiče motorových vozidel. Probíhala celostátně dopravně-bezpečnostní akce. Policisté stáli na čtyřech stanovištích mosteckého regionu. Při akci zkontrolovali celkem 89 motoristů, z nichž se 66 dopustilo dopravního přestupku. Padesáti čtyřem přestupcům policie uložila pokuty ve výši 36 900 korun. Dvanáct přestupků bude řešeno ve správním řízení. V 25 případech osoby za volantem sešláply plyn více, než bylo povoleno. Policisté hříšníkům udělili pokuty ve výše 18 100 korun. U 11 vozidel muži zákona zjistili nevyhovující technický stav a řidiče to stálo 7 300 korun. Tři řidiči zapomněli na pásy, pokutováni byli i 4 chodci. Akce začala kolem 09. hodiny a skončila v odpoledních hodinách. Kontroly prováděli policisté mosteckého dopravního inspektorátu.

Lapka vybral maringotky
Do jedné obce na Mostecku zavítal zloděj. Na mušku si vzal stojící stavební maringotky. Do nich vnikl zatím neznámým způsobem. Vnitřek podrobil prohlídce a odcizil míchačku, kabely, proban butanovou lahev a různé nářadí. Poškozený majitel odhadl, že mu krádeží vznikla celková škoda ve výši 15 000 korun. Krádež oznámil mostecké policii, která se jí bude nyní zabývat.

Zloděj kradl v autě
Na mosteckém sídlišti Pod Šibeníkem úřadoval zloděj. Tento týden se zřejmě v nočních hodinách vloupal v jedné ulici do zaparkovaného osobního automobilu tovární značky Škoda Felicia. Z interiéru pak odcizil různé oděvy, CD nosiče a další věci, které uvnitř vozu nalezl. Poškozený motorista spočítal, že mu zmizely věci v hodnotě dvou tisíců korun. Případ krádeže nyní šetří mostecká policie.

Z kanceláře zmizel notebook
V objektu kanceláří jedné mostecké firmy se tento týden objevil zloděj. Ten využil situace, kdy zjistil, že otevřená kancelář je prázdná. Vstoupil do ní a ze stolu odcizil z tašky volně položený notebook. Vzal taky řidičský průkaz. Poškozený majitel odhadl škodu na částku 13 000 korun. Případ přečinu krádeže nyní vyšetřuje mostecká policie.

Motorista vyrušil zloděje
Případ pokusu krádeže vloupáním z motorového vozidla vyšetřují mostečtí policisté. Vykrást vozidlo se tento týden pokusil neznámý poberta. Ten u rodinného domku přelezl oplocení domu a poté chtěl vykrást venku zaparkovaný automobil. Vyrušil ho alarm, který vzbudil i samotného majitele. Zloděj do vozidla nevnikl a raději zmizel. Přesto po sobě zanechal hmotnou škodu ve výši 15 tisíc korun. Případem se nyní zabývají mostečtí policisté.

I když je po létě, slunečníku neodolal
Slunečník přilákal neznámého pobertu. Ten ho objevil tento týden v jedné litvínovské restauraci. Slunečník s logem firmy Coca cola byl uskladněn ve volně přístupné šatně. Zloděj ho odnesl pravděpodobně bez použití násilí a musel mít s ohledem na jeho váhu pomocníka. Poškozený majitel odhadl jeho slunečníku na dvanáct tisíc korun. Případ krádeže je nyní v šetření litvínovské policie.

Šel po počítači a televizi
Hospodu v Mostě navštívil zloděj. Nepřišel však konzumovat alkohol, či odcizit cigarety. Jeho zájem se soustředil na televizor, monitor, peníze a mobil. Tyto věci odcizil tento týden zřejmě v nočních hodinách. Neznámý pachatel způsobil poškozenému majiteli restaurace hmotnou škodu ve výši 18 tisíc korun. Případem krádeže se nyní zabývají mostečtí policisté.

V Mostě 27. srpna 2010
 

vytisknout  e-mailem