Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Okradení seniorky objasněno

TEPLICE - Po dvou měsících byl pachatel odhalen; Bleskové dopadení podezřelého...  

Okradení seniorky objasněno
     Díky intenzivnímu vyšetřování policisté dopadli 40letého zloděje, který v polovině února letošního roku okradl v Teplicích seniorku. Poškozenou pronásledoval už od supermarketu, kde byla na nákupu a nastoupil s ní do autobusu. Poté ženu na ulici oslovil s tím, že jí pomůže s nákupem. Následoval ji do vchodu, kde bydlí a tam jí tašku na kolečkách schválně převrhl. Začal se i přes námitky seniorky přehrabovat ve vysypaných věcech a po chvíli odešel. Teprve potom žena zjistila, že jí odcizil peněženku s osobními doklady a několika tisíci, navíc si vzal i balení mražených rybích prstů.
     Muž, který není v páchání trestné činnosti žádným nováčkem a několikrát byl pravomocně odsouzen, byl obviněn z přečinu krádeže, za který mu hrozí až tříleté vězení.
 
Bleskové dopadení podezřelého
     Sdělení podezření z přečinu krádeže předali policisté 33letému muži, který včera odpoledne kradl v jedné z teplických heren. Díky všímavosti policistů z oddělení hlídkové služby se dokonce podařilo chytit podezřelého dříve, než vůbec stačila poškozená krádež ohlásit.
     Kolegové si během obchůzky povšimli rychle běžícího muže, za kterým z herny vyběhla žena a volala, aby jí vrátil peníze. Protože nebyl čas zjišťovat, k čemu v herně došlo, vydali se za ním, aby nezmizel v přilehlých uličkách. Muže během chvilky zadrželi, a zatímco ho jeden policista hlídal, druhý šel do herny prověřit, co se vlastně stalo.
      V podniku zjistil, že podezřelý využil chvilky nepozornosti okradené ženy, která hrála ruletu, a z ruky jí vytrhl pět tisícikorunových bankovek, se kterými se dal na útěk.
     Přestože podezřelý muž, který se do křížku s paragrafy rozhodně nedostal poprvé, u výslechu tvrdil, že krádež nespáchal a pět tisíc, které u něj policisté našli, jsou jeho peníze, zjištěné důkazy svědčí o opaku.
     Případem se teď bude zabývat soudce, který může v případě odsouzení poslat recidivistu až na tři roky zpátky za mříže.
 
Muž napadal svou matku
     Policisté včera museli vykázat ze společného obydlí 39letého muže, který verbálně napadal svou matku. Nejenže jí velmi vulgárně nadával, navíc jí vyhrožoval, že ji zmlátí a zabije. Seniorka se ze strachu z opilého syna, kterému byla při dechové zkoušce naměřena hodnota 2,20 promile alkoholu v dechu, obrátila na policisty. Ti zjistili, že se muž podobného jednání dopouští opakovaně ve chvílích, kdy se opije a to ve stále kratších časových intervalech.
     Vzhledem k tomu, že to nebyl první evidovaný případ, kdy svou matku napadl, využili policisté institutu vykázání, což znamená, že po dobu 10 dnů nesmí jít do domu poškozené, ani se k němu přiblížit na vzdálenost kratší než sto metrů. Pokud by tento zákaz porušil, hrozí agresivnímu muži trestní stíhání pro přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.
 
Hádka skončila obviněním
     Obviněním z trestného činu skončila rozmíška ženy a muže, kteří se v neděli kolem poledne doma pohádali. Dlouhodobější neshody vygradovaly až v situaci, kdy se žena po svém příteli ohnala nožem a rozřízla mu oblečenou koženou bundu a mikinu. Přestože muž díky oblečení neutrpěl žádné zranění, policisté s ohledem na zjištěné skutečnosti případ kvalifikovali jako pokus těžkého ublížení na zdraví. Celý případ se tak zřejmě dostane až před soud, od kterého může podezřelá v případě uznání viny odejít až s desetiletým trestem odnětí svobody.
 
 
Teplice, 16. 4. 2013, nprap. Bc. Daniel Vítek
tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Teplice
tel. č. 974 439 208
email: pistp@mvcr.cz

vytisknout  e-mailem