Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Podváděla pojišťovny

CHOMUTOVSKO - Upravováním lékařských zpráv chtěla získat větší pojistné plnění. 

Pětadvacetiletou ženu z Kadaně obvinil minulý týden policejní komisař z trestného činu pojistného podvodu.

Oznámení možného protiprávního jednání učinila na jaře tohoto roku jedna z pojišťoven, s nimiž měla žena uzavřít pojistné smlouvy a sjednat tak úrazová pojištění.

Na základě tohoto oznámení bylo kriminalisty z oddělení hospodářské kriminality chomutovského územního odboru provedeno důkladné prověření všech okolností případu. V rámci něho bylo zjištěno, že už v roce 2017 podezřelá uzavřela smlouvy se šesti pojišťovnami. Během srpna loňského roku pak  žena všem těmto pojišťovnám písemně oznámila pojistnou událost z června. Mělo se jednat o úraz nohy, který vznikl pádem ze židle. Ve všech případech měla dotyčná jako přílohu oznámení zaslat lékařské zprávy z ošetření v chirurgické a ortopedické ambulanci a požadovat výplatu pojistného plnění. Žena však zřejmě chtěla získat vyšší částku, než která by jí na základě smluv za úraz náležela. Proto podle dosavadních zjištění prostřednictvím aplikace v mobilním telefonu naskenovala původní lékařské zprávy a upravila je tak, že navýšila dobu léčení a zhoršila diagnózu. Poté je měla znovu vytisknout a takto upravené odeslat pojišťovnám.

Podobně pak měla postupovat i o několik měsíců později v případě úrazu své nezletilé dcery, na kterou byly pojistky také uzavřeny.

Jedna z pojišťoven si však lékařské zprávy vyžádala přímo v dotčené nemocnici a zjistila, že v nich byly provedeny zmíněné změny. Na podvod se tak nakonec přišlo a žádná z pojišťoven pojistné plnění nevyplatila.

To, co tedy žena svým počínáním nakonec získala, nebyly peníze navíc, ale obvinění z trestného činu. Za trestný čin pojistný podvod jí podle zákona může hrozit až dvouletý trest odnětí svobody.

por. Mgr. Miroslava Glogovská

tisková mluvčí

Chomutov 15. října 2020

vytisknout  e-mailem