Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Pozor na krádeže jízdních kol!

LOUNY - Zloději je kradou ze sklepů, kočárkáren, garáží i volného prostranství. 

Celkem 15 jízdních kol stačili zloději podle oficiálních statistik ukrást od začátku roku do konce června 2014 v lounském okrese. Jízdní kola se kradou v průběhu celého roku, ale nejvíce případů evidují policisté na jaře a v létě. Krádeže většinou gradují právě v průběhu letních prázdnin, kdy je zloději nejčastěji kradou ze sklepních kójí, společných kočárkáren, koláren, garáží a kůlen. Méně krádeží pak poškození hlásili z veřejného prostranství, před restauracemi, u sportovních areálů apod. Aby těchto případů bylo co nejméně, přináší policie několik osvědčených rad, které mohou zloděje od krádeže odradit.
 
Jak správně jízdní kolo zabezpečit?
 
  • Při odstavení jízdního kola na ulici použijte vždy bezpečnostní zámek a snažte se kolo připoutat k pevnému bodu (bezpečnostní stojan, zábradlí, sloup). Jste-li ve společnosti dalších cyklistů, dávejte přednost fyzické přítomnosti někoho z vás u odstavených jízdních kol.
  • Jestliže ukládáte jízdní kolo ve společných prostorách domu, dbejte na uzavírání vstupních dveří domu a stálé uzamčení společných prostor i samotných kol. Pořiďte si společný bezpečnostní stojan nebo bezpečnostní systém pro zajištění jízdního kola. Obdobné zásady dodržujte při ukládání kol na balkonech, ve sklepích a sklepních kójích a nepodceňujte zabezpečení všech stavebních otvorů, zejména dveří a oken.
  • Zjistěte si, zda Policie ČR nebo obecní (městská) policie v místě vašeho bydliště neprovádí evidenci jízdních kol. Pokud ano, neváhejte a kolo si nechte zaevidovat. Neučiníte-li tak, minimálně si pro případ odcizení jízdního kola poznamenejte jeho výrobní číslo, barevné znamení, podle kterých byste mohli případně své kolo identifikovat.
  • Dojde-li přes veškerá bezpečnostní opatření ke krádeži vašeho kola, neprodleně vše ohlaste na nejbližší služebnu Policie ČR nebo na linku 158. Snížíte tak náskok pachatele a jeho šanci, že zůstane nevypátrán (více zde).
 
Několik případů krádeží jízdních kol šetřili lounští policisté i v minulých dnech.
 
Na ohraničený pozemek jednoho domu v lounské ulici Jana Rokycany vnikl neznámý pachatel. Překonal zámek vstupních dveří do sklepa a následně z něj odcizil dvě jízdní horská kola a dvě cyklistické přilby. Poškozenému tím způsobil škodu za 40 699 Kč.  
 
Další krádež se v minulých dnech odehrála v době od 11. do 13. července 2014 v žatecké ulici U Jezu. Nezjištěným způsobem vnikl dosud neznámý pachatel do obytného domu a poté vypáčil dvoje dveře do sklepních prostor. Z jedné kóje odcizil dětské jízdní kolo a navíc si odnesl plastový box s ručním nářadím a televizor. V tomto případě byla škoda vyčíslena na 2 000 Kč.
 
Zatím poslední krádež jízdních kol byla nahlášena v úterý z Dobroměřic u Loun. Neznámý pachatel vnikl na pozemek domu a ze dvora odcizil pánské a dětské jízdní kolo, čímž způsobil škodu za 12 000 Kč.
 
Všechny případy nyní policisté šetří. Zatímco za I. pololetí tohoto roku evidují 15 krádeží jízdních kol, za stejné období roku 2013 to bylo 20 bicyklů a v prvním pololetí roku 2012 8 jízdních kol.
 

nprap. Jaromíra Střelcová
Louny, 16. července 2014

vytisknout  e-mailem