Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Pozor na střety se zvěří!

LOUNY - Jsou jednou z nejčastějších příčin dopravních nehod. 

Policisté upozorňují řidiče na zvýšené riziko dopravních nehod se zvěří. Jen včera se v lounském okrese odehrály čtyři dopravní nehody a u tří z nich se jednalo o střety se zvěří. Naštěstí se všechny kolize obešly bez zranění, škoda přesáhla 100 000 Kč. Od půlnoci do dnešního rána byly policistům nahlášeny již dvě dopravní nehody, jejichž příčinou byl rovněž střet se zvěří (většinou se jednalo o srážku s divočákem).

Ne vždy se tyto nehody obejdou bez zranění. Za posledních dvacet let zahynulo při nehodách se zvířaty 31 osob a 18 jich bylo těžce zraněno.

Ke srážce se zvířetem může dojít v kteroukoliv denní dobu, nejčastěji však za svítání a za soumraku. Velké riziko hrozí i při nočním oslnění světlomety vozidla, kdy je zvíře dokonale zmateno a zůstává strnule stát na vozovce. U vysoké zvěře bychom měli být  pozorní zejména v období páření, tedy v říjnu až v prosinci.

Prevencí vzniku těchto nehod je především snížení rychlosti jízdy v místech, kde je možný výskyt zvěře, zraková kontrola obou stran silnice a soustředění se na možnost, že se zvíře náhle objeví. Jakmile zjistíme jeho pohyb před sebou, měli bychom okamžitě zpomalit a vypnout dálková světla. Zvířata se pohybují většinou ve skupinách, takže je pravděpodobné, že zahlédnuté zvíře nebude samo.

Pokud již k nehodě se zvířetem došlo, je zapotřebí učinit opatření jako při kterékoliv jiné dopravní nehodě. Rozsvítit výstražná světla, umístit na silnici trojúhelník a jedná-li se o střet zejména s velkým zvířetem, přivolat policii. Nesnažte se poraněné zvíře odklízet ze silnice sami, může vám způsobit zranění. Srážka se zvěří se podle zákona musí nahlásit zástupci místně příslušného mysliveckého sdružení, který by měl zraněné zvíře zajistit či provést likvidaci uhynulého kusu. V případě nahlášení takovéhoto střetu policii se o tento úkon postarají sami policisté.  

Auto není trezor!

Notebook s brašnou si ponechal odložený v zavazadlovém prostoru řidič motorového vozidla Škoda Superb a odběhl si nakoupit. Během této chvilky mu do auta vnikl neznámý pachatel a notebook odcizil. K události došlo v pondělí večer na parkovišti u prodejny Lidl v Žatci. Způsobená škoda byla vyčíslena na 7 500 Kč. Policisté již ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádeže a po pachateli pátrají.

Vyráběl pervitin

V rukou policie skončil 42letý muž ze Žatce, který si pro vlastní potřebu vyráběl drgu pervitin. Tohoto jednání se dopouštěl nejméně od září minulého roku, kdy si pervitin v nezjištěném počtu případů vyráběl z léků a různých chemikálií.  V minulých dnech byl dotyčný zadržen, byla u něj provedena domovní prohlídka s kladným výsledkem a následně komisařem obviněn z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Po provedených úkonech jej policisté propustili na svobodu. Pokud bude odsouzen, hrozí mu trest odnětí svobody na jeden rok až pět let.

nprap. Jaromíra Střelcová   
Louny, 21. října 2015

vytisknout  e-mailem