Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Řada řidičů jezdí na letních pneumatikách

MOST - v regionu jsou komunikace do hor označeny značkou Zimní výbava 

Části dopravních nehod, které se stávají na zasněžené či namrzlé vozovce, by šlo předejít, kdyby řidiči byli zodpovědnější. Někteří z nich totiž v zimním období jezdí stále na letních pneumatikách. Policie je však za to může pokutovat jen v období od 1. listopadu do 30. dubna a to na silnicích, které jsou označeny dopravní značkou Zimní výbava.  Tato dopravní značka řidiči ukládá povinnost užít v tomto úseku ve stanoveném období zimní pneumatiky. Splnění této povinnosti lze nahradit použitím zimních řetězů, ovšem za předpokladu, že jsou splněny podmínky stanovené pro použití sněhových řetězů zvláštním právním předpisem. Pokuta přestupce může dosahovat v blokovém řízení částky až 2000 korun a hrozí ztráta jednoho bodu. Dopravní značky Zimní výbava jsou v mosteckém regionu osázeny na všech vjezdech do hor. Celkem je takto označeno devět míst. Na takto označený úsek komunikace řidiče někde upozorňuje předběžné dopravní značení. Je to proto, aby řidič mohl využít jiné trasy nebo aby mohl bezpečně otočit vozidlo. 
Jinak je policie na řidiče, který si z nějakého důvodu pneumatiky nevyměnil za zimní, krátká. Policisté mohou jen zkontrolovat, zda jsou pneumatiky sjeté. Přitom v zimě je jedním z hlavních důvodů dopravních nehod právě smyk na kluzké vozovce.
Jen v loňském roce došlo na silnicích Mostecka k 70 dopravním nehodám na vozovkách se sněhem a náledím. Při nich byla jedna osoba těžce zraněna a 17 osob utrpělo zranění lehké.




vytisknout  e-mailem