Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Úplatkářství a zneužití pravomoci úřední osoby

Děčín - Kriminalisté obvinili čtyři osoby z úplatkářství a zneužití pravomoci úřední osoby. 

Kriminalisté oddělení hospodářské kriminality děčínského územního odboru v úterý  6. října 2020 zahájili trestní stíhání 4 osob v případu ovlivňování průběhu závěrečných zkoušek při získávání řidičského oprávnění na Děčínsku. Dva muži, zkušební komisaři, byli obviněni z přečinu zneužití pravomoci úřední osoby a ze zločinu přijímání úplatku. Přijetí úplatku bylo prokázáno u 23 případů. Oba komisaři měli provádět po delší dobu zkoušky žadatelů o řidičská oprávnění v rozporu s právními předpisy. Svoji pravomoc zneužili u 722 žadatelů o řidičské oprávnění.

Dále byla obviněna ze zločinu podplácení jedna žena a provozovatel autoškoly, kteří měli opakovaně poskytovat zkušebním komisařům finanční a jiné úplatky za to, že jako zkušební komisaři žadatelům o řidičská oprávnění odkontrolují a opraví testy v aplikaci Ministerstva dopravy ČR, tak aby testy byly plněny. Finanční hotovost měli předávat minimálně od začátku tohoto roku po dobu sedmi měsíců.

Kriminalisté v souvislosti s tímto rozsáhlým případem zasahovali na několika místech, i v sídle zkušebních komisařů  na Odboru správních agent a dopravy Městského úřadu Varnsdorf. Provedli tři domovní prohlídky a jednu prohlídku nebytových prostor, přičemž zajistili finanční hotovost  v částce přesahující jeden milion korun a valuty. Tyto finanční prostředky by měly podle kriminalistů pocházet z trestné činnosti. Ve věci probíhají nadále úkony trestního řízení a u tří osob bude podán státnímu zástupci podnět k návrhu na jejich vzetí do vazby. 

mjr. Jana Slámová

KŘP Ústeckého kraje

6. října 2020

vytisknout  e-mailem